Concert spectaculos în onoarea reginei Elizabeth a II-a

Paul McCartney şi Elton John au "inflamat" Londra, luni, cu ocazia concertului spectaculos organizat în faţa Palatului Buckingham, care a reunit 250.000 de spectatori, în cea de-a treia zi de festivităţi dedicate jubileului de diamant al reginei, afectaţi totuşi de spitalizarea prinţului Philip.

289 afișări
Imaginea articolului Concert spectaculos în onoarea reginei Elizabeth a II-a

Concert spectaculos în onoarea reginei Elizabeth a II-a, la Palatul Buckingham din Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elizabeth a II-a, purtând o rochie de culoare aurie şi dopuri de protecţie în urechi, a asistat la acest concert spectaculos, susţinut timp de peste trei ore de cele mai importante nume din muzica pop şi rock britanică şi mondială: Elton John, Stevie Wonder şi Paul McCartney, care a reuşit să îi facă să se ridice de pe scaune pe cei mai tineri membri din familia regală cu piesele sale din repertoriul trupei The Beatles.

Pe scena amenajată în faţa Palatului Buckingham şi în faţa unei "maree umane" care agita în aer celebrul Union Jack, drapelul britanic, cântăreţul Robbie William a dat tonul serii de luni, deschizând concertul cu piesa sa "Let Me Entertain You", la asfinţitul Soarelui.

Grupul de ska Madness a făcut să crească şi mai mult nivelul de bunădispoziţie, interpretând de pe acoperişul Palatului Buckingham piesa "Our House". În acest timp, faţada palatului se transformase într-un ecran uriaş, pe care erau proiectate desene în formă de inimă şi un uriaş drapel britanic.

"Un jubileu de diamant este un eveniment unic şi special (...) Celebrăm astăzi viaţa şi munca, de 60 de ani, a unei persoane speciale", a declarat pe scenă prinţul Charles, alături de mama sa, regina Elizabeth a II-a, vizibil emoţionată.

"Singurul lucru trist din această seară este faptul că tatăl meu nu a putut fi aici cu noi pentru că este bolnav. Dacă vom striga destul de tare, va putea probabil să ne audă şi să se facă bine", a adăugat prinţul Charles, iar mulţimea - aproximativ 250.000 de persoane, potrivit organizatorilor - a răspuns la apelul său, strigând în cor: "Philip, Philip".

Ducele de Edinburgh, în vârstă de 90 de ani, a fost internat din cauza unei infecţii la vezica urinară, luni după-amiază, la Londra. Casa regală a precizat faptul că această spitalizare reprezintă "o măsură de precauţie", însă prinţul Philip "va rămâne sub observaţie câteva zile".

Soţul reginei britanice este "foarte dezamăgit că ratează concertul organizat în cursul serii pentru jubileu şi ceremoniile prevăzute pentru mâine" (marţi), a adăugat Palatul Buckingham.

Philip este "aproape la fel de important pentru monarhie ca regina însăşi", consideră Nigel Hainsworth, care şi-a instalat cortul pe străzile din Londra, pentru a fi în primele rânduri ale procesiunii regale de marţi. "A fost ca o stâncă pentru ea", a adăugat tatăl său, John.

Cunoscut pentru energia sa, ducele de Edinburgh a mai fost spitalizat de urgenţă în decembrie, pentru o arteră coronariană obstrucţionată, o intervenţie care l-a împiedicat să participe la sărbătorile tradiţionale de Crăciun cu familia regală.

Duminică, el a părut totuşi în plină formă în timpul paradei nautice de pe Tamisa. Timp de aproape patru ore, în ciuda frigului şi a averselor, prinţul Philip a rămas în picioare, stoic, la fel ca şi regina, în vârstă de 86 de ani.

Cu puţin înainte de concert, Elton John a reacţionat în stilul său, glumind, la anunţul despre absenţa ducelui: "el detestă muzica pop, deci probabil este vorba de un truc de-al lui".

La sfârşitul concertului, regina a aprins o flacără înaltă de 6 metri, una dintre cele 4.200 de felinare care vor forma un lanţ pornind din insulele Tonga, până în Malta, trecând prin Kenya, unde tânăra Elizabeth a aflat în 1952 de moartea tatălui ei George al VI-lea.

Concertul s-a încheiat prin celebrul "God Save the Queen", cântat de întreaga mulţime, entuziasmată, şi de un foc de artificii spectaculos, deasupra Palatului Buckingham.

Mai devreme în timpul zilei, circa 10.000 de invitaţi traşi la sorţi au participat pe peluza Palatului Buckingham la un picnic regal, în meniul căruia s-a aflat specialitatea "pui al încoronării", concepută de maestrul bucătar Heston Blumenthal.

Marţi este o prevăzută o mesă la catedrala Saint-Paul, urmată de o procesiune cu trăsura şi de apariţia reginei Elizabeth a II-a la balconul Palatului Buckingham, care va încheia astfel cele patru zile de festivităţi dedicate jubileului de diamant al suveranei britanice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici