Copiii moken pot vedea sub apă exact ca delfinii. Cum explică experţii acest fenomen - VIDEO

Copiii din tribul moken, trib nomad care trăieşte în arhipelagul insulelor de pe Marea Andaman, de-a lungul coastei de vest a Thailandei, sunt consideraţi copii fenomen deoarece pot vedea sub apă exact ca delfinii.

1573 afișări
Imaginea articolului Copiii moken pot vedea sub apă exact ca delfinii. Cum explică experţii acest fenomen - VIDEO

Copii moken pot vedea sub apă exact ca delfinii. Cum explică experţii acest fenomen - VIDEO

Cunoscut drept ''nomazii de mare'', poporul moken a fost cândva în întregime dependent de ocean, iar copiii lor petreceau o mare parte din timpul lor scufundându-se spre fundul apei în căutare de hrană.

Experimentele au demonstrat că aceştia văd sub apă cu o claritate totală, o adaptare unică pe care alţi copii o pot învăţa în câteva săptămâni, relatează Descoperă.

"În mod normal, atunci când suntem sub apă, totul este atât de neclar încât ochiul nici nu încearcă măcar să se acomodeze. Dar copiii moken se pot adapta acestor condiţii, ei îşi pot micşora pupilele şi îşi pot schimba forma cristalinelor. Focile şi delfinii au o adaptare similară", afirmă cercetatorul în domeniul vederii, Anna Gislen, de la Universitatea din Lund, Suedia.

Gislen a lucrat cu mokenii timp de aproape două decenii pentru a înţelege mai bine această capacitate incredibilă, care aparent o posedă numai copiii. În termen de o lună le-a reuşit să înveţe un grup de copii europeni să vedă în mediul subacvatic cu aceeaşi claritate.

"A fost diferit pentru fiecare copil în parte, dar la un moment dat vederea lor s-a îmbunătăţit. I-am întrebat dacă au făcut ceva diferit şi mi-au răspuns: Nu, doar că vedea mai bine acum”, a relatat Gislen. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici