Crocodilii sunt capabili să detecteze suferinţa în plânsul bebeluşilor - studiu

Crocodilii sunt capabili să perceapă suferinţa în plânsetele bebeluşilor şi, de fapt, sunt cu atât mai atraşi de astfel de strigăte cu cât aceştia sunt mai suferinzi, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii francezi.

432 afișări
Imaginea articolului Crocodilii sunt capabili să detecteze suferinţa în plânsul bebeluşilor - studiu

Crocodilii sunt capabili să detecteze suferinţa în plânsul bebeluşilor - studiu

Utilizând eşantioane de sunet ale plânsetelor unor pui de om, bonobo şi cimpanzeu, cercetătorii de la universităţile franceze Lyon şi Saint-Etienne au difuzat plânsetele în jurul bazinelor în care se aflau crocodili de Nil la o grădină zoologică din Agadir, Maroc.
 
Potrivit noului studiu, publicat în revista Royal Society, reptilele au fost mai mult atrase de aceste strigăte atunci când erau în dificultate, în ciuda diferenţei mari dintre specii.
 
Ideea iniţială a cercetătorilor a fost de a analiza universalitatea caracteristicilor suferinţei în plânsul animalelor, dar în timpul studiului şi-au dat seama că parametrii acustici pe baza cărora este evaluat pericolul sunt mai relevanţi în cazul crocodililor decât la oameni.
 
"Experimentul a arătat că crocodilii identifică perfect suferinţa din strigătele unor pui de maimuţă sau de om, dar şi că răspunsul reptilelor este amplificat de intensitatea plânsetelor", a explicat Nicolas Grimault, unul dintre autorii principali ai studiului şi director de cercetare la Centrul de Cercetare în Neuroştiinţe din Lyon.
 
"Crocodilii răspund la criterii de rugozitate, la caracterul haotic al plânsului, ceea ce este mai relevant decât criteriul folosit de oameni, care este înălţimea sunetului", a continuat el.
 
Conform cercetătorului, această acuitate poate fi explicată prin faptul că crocodilii sunt animale cu sânge rece, foarte măsuraţi în mişcări şi oportunişti, căutând prada într-o situaţie de slăbiciune, potrivit CGTN.
 
"Cu cât un animal este mai mult în dificultate, cu atât mai mult este o pradă uşoară", explică Grimault.

 

parametrii acustici pe baza cărora este evaluat pericolul sunt mai relevanţi în cazul crocodililor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici