- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (05.08.2016, 14:48)
- Miruna Paul
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cultura urbană: Lupta clasei de mijloc pentru pâinea cu maia
Pentru clasa de mijloc din România a face pâine cu maia în casă e un statement; această alegere culinară spune multe despre noi şi despre societatea în care trăim. La scară mică, pâinea cu maia e un semn al rezistenţei prin mâncare, al activismului alimentar, al consumului etic.
320 afișări
Cultura urbană: Lupta clasei de mijloc pentru pâinea cu maia (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Clasa de mijloc din Bucureşti îşi alege luptele. Poate că se defineşte reactiv, afirmându-şi identitatea raportându-se la ceva deja existent, poate că definirea a ceea ce înseamnă a fi parte din clasa de mijloc e încă un proces în derulare (link: https://clasamijloc.wordpress.com/about/), însă există deja primele piese ale puzzle-ului.
Una din lupte e pâinea cu maia. Deşi e privită ca o modă, a face pâine cu maia în casă e un statement; alegerile noastre culinare spun multe despre noi şi despre societatea în care trăim. La scară mică, pâinea cu maia e un semn al rezistenţei prin mâncare, al activismului alimentar, al consumului etic, dar reprezintă şi o oarecare distincţie de clasă în cadrul clasei de mijloc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrația e ca aerul, îl poți respira dacă-l ții curat. Monopolul partidelor a pus stăpânire pe România
-
Florin Piersic, transferat de la Cluj-Napoca în Capitală. Actorul este la Matei Balş
-
Iohannis, despre sistemele Patriot: Vedem ce putem oferi şi ce putem primi în schimb
-
Comisia Europeană anunţă intrarea în vigoare a Legii europene privind libertatea mass-mediei
Pentru cei care nu ştiu, pâinea cu maia nu se poate face de la o oră la altă, necesită o bună organizare şi ceva timp, iar motivul pentru care cineva se apucă de asta trece întrucâtva de modă. E mai degrabă o respingere a ceea ce se oferă în comerţul oficial, multe dintre persoanele intervievate în cadrul cercetării spunând că gustul pâinii din magazin e inferior, că pâinea e „de nemâncat”, „puf”, „carton”.
Activismul apare atunci când consumatorul devine conştient de ceea ce consumă şi alege, asumat, să consume altceva, încercând prin gestul său de consum să repare o nedreptate, un dezechilibru pe piaţă. Spre exemplu, morile mici, de ţară, care pot oferi făină neaditivată, sunt la mare căutare printre cei care fac pâine acasă.
Consumul etic, conştientizarea actului de a cumpăra, e strâns legat de scandalurile alimentare din ultima vreme, de valul bio/eco, de tendinţele globale pentru hrana sănătoasă, dar e motivat şi de preocuparea pentru prevenţie în sănătate sau pentru alternative la medicaţie. însă e mai ales vorba de o conştientizare colectivă a ceea ce băgăm în gură din partea unei clase care începe să fie tot mai informată.
Însă acest tip de consum vine la pachet şi cu o semi-gentrificare a hranei. În cazul pâinii, lucrurile sunt încă la început, însă faptul că pâinea cu maia costă 9-15 lei la o brutărie artizanală face ca acest produs să fie rezervat unei clase cu capital economic mare care caută să se diferenţieze prin alegerile sale alimentare, educându-şi gustul şi crescându-şi astfel capitalul cultural. Pâinea cu maia a trecut pragul de la "taste of necessity" la "taste of luxury", în termenii lui Bourdieu, dar face parte şi dintr-un „habitus”, o moştenire culinară proprie fiecărui individ. Nu e întâmplător ca reacţiile la pâinea cu maia, la prima degustare, să fie legate de copilărie, de bunici, de sat. Cu toate că ceea ce noi numim acum „pâine cu maia” nu e deloc tradiţional românească, ea duce cu gândul la o metodă de facere a pâinii în casă proprie vremurilor în care industria avea un cuvânt mai mic de spus în mediul domestic.
Pâinea cu maia în sine, prin modul în care se obţine, obligă la un ritm lent de producţie, fie că e vorba de mediul casnic sau de mediul brutăriilor artizanale, şi de aceea răspândirea ei din ultimii ani, ataşându-i-se valorile anti-hegemonice de natural, artizanal, ne-standardizat, ne-industrializat, poate fi interpretată ca un mod de exprimare a rezistenţei prin hrană, a protestului faţă de sistemul dominant de hrană sau faţă de lipsa controlului mediului exterior pe care mulţi dintre cei care fac parte, chiar şi aspiraţional, din clasa de mijloc o resimt.
Miruna Paul este absolventă a Masteratului de Antropologie SNSPA.
Citeşte şi: Liviu Dragnea, după audierea de la DNA: Aşa cum se stătea la coadă la pâine, se stă la coadă la DNA astăzi - VIDEO
Citeşte şi: Stafilococ auriu, depistat la angajaţii complexului din Venus unde 19 persoane s-au îmbolnăvit
Citeşte şi: Traian Băsescu despre o candidatură în Republica Moldova: Îmi ajung cei 10 ani în România - VIDEO
Citeşte şi: Pompierii au identificat probleme la instalaţiile electrice de la Metrou. Ce alte nereguli au fost găsite
Citeşte şi: CERCETARE: Un posibil vaccin împotriva cancerului ar putea exista datorită unor descoperiri genetice
Citeşte şi: Anchetă la un complex turistic din Năvodari după ce nouă copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară
Citeşte şi: Peste 70% din ambulanţele SMURD şi ale serviciilor judeţene au o vechime de aproape opt ani
Citeşte şi: COOLTURA de WEEKEND: Festivalul Untold. Inima bate pe beat electro: DJ la platane, swing în noapte - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: Actrița porno, Stormy Daniels, susține că a „leșinat” înainte de a face sex cu Trump. Cum merge procesul fostului președinte SUA?
Citește pe www.zf.ro: Ţara din Europa care se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia. ”Am testat deja economia de război, trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ţara din Europa care se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia. ”Am testat deja economia de război, trebuie să fim pregătiţi pentru o criză pe termen lung”
Dacă aţi avea de ales între a munci mai puţin şi a câştiga mai puţin sau a munci mai mult şi a câştiga mai mult, ce aţi alege? (Nu, să munceşti mai puţin şi să câştigi mai mult nu este o soluţie)
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini wow și cu alte vedete
PROSPORT.RO
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un avion SMURD
CANCAN.RO
Actorul celebru care riscă să rămână pe DRUMURI. Serialul său a fost anulat! „Oare sunt asigurat...?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe