Cum arată noile paşapoarte norvegiene - FOTO

Norvegia a organizat un concurs pentru realizarea noilor paşapoarte, iar câştigătorul a fost anunţat de curând.

817 afișări
Imaginea articolului Cum arată noile paşapoarte norvegiene - FOTO

Cum arată noile paşapoarte norvegiene

Paşapoartele create de Neue Design Studio sunt minimaliste în exterior, având o copertă roşie pe care se află stema în relief a Norvegiei şi o imagine simplă cu linii, potivit CNN.

Paşapoartele pentru diplomaţi vor avea culoarea albastră, iar cele pentru imigranţi vor fi gri deschis.

În interior, grafica înfăţişează vârfuri înzăpezite înălţându-se deasupra apei.

Acestora li se adaugă aurora boreală, în momentul expunerii la o lampă cu ultraviolete, peisajul astfel creat neputând să nu îl încânte chiar şi pe cel mai glacial inspector de la emigrări.

Graficienii de la Neue susţin că realizarea lor este un răspus la solicitarea conducerii poliţiei norvegiene de a prezenta “un concept unic cu excelente calităţi grafice” care sporeşte, în acelaşi timp, siguranţa paşapoartelor şi a cărţilor de identitate norvegiene.

“Natura a fost întotdeauna o componentă esenţială a identităţii şi tradiţiei norvegiene, dar şi temelia bunăstării noastre”, susţin reprezentanţii studioului de design, adăugâd că “peisajul şi amplele sale variaţii de la sud la nord reprezintă punctual de plecare al conceptului grafic. Peisajul norvegian a fost conceptul care a stat la baza câştigării concursului”.

Cei de la Neue spun că mai au de făcut câteva ajustări înaintea lansării, a cărei dată nu este precizată.

Graficienii au citat laudele aduse “simplicităţii soluţiei” de juriul concursului.

“Ilustrează identitatea norvegiană şi asigură că paşaportul va fi considerat un document de mare valoare”, au apreciat membrii juriului, adăugând că “acest concept face ca documentele să fie însuşite de cultura norvegiană şi acceptate la scară largă. Ele vor fi importante pentru mulţi ani de acum înainte, având şi beneficii evidente pentru utilizatori”.

Noul paşaport nu este singurul element cotidian care suportă cosmetizarea norvegiană.

Autorităţile au dezvăluit, recent, noua grafică a bancnotelor naţionale care a fost extrem de bine primită, fiind comparată cu o operă de artă.

Pe o parte este desenată o corabie vikingă care înaintează falnic pe apele liniştite cu pânzele umflate de vânt.

Pe cealaltă parte este înfăţişată o reprezentare abstractă a valurilor oceanului, care seamănă cu un joc Tetris.  

Potrivit băncii centrale a Norvegiei, câştigătorii competiţiei pentru realizarea graficii bancnotelor ce vor intra în circulaţie din 2017 au fost desemnaţi cei de la The Metric System şi Terje Tonnessen and Snohetto. În opinia juriului, grafica declarată câştigătoare demonstrează “talent artistic” şi scoate în evidenţă legătura strânsă a Norvegiei cu marea, fiind “potrivită pentru includerea elementelor necesare se securitate”. Între acestea se vor număra elemente care vor putea fi citite de aparate şi care previn falsificarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici