Cum se apără tânăra negresă care apare în reclama companiei Dove. Brandul a fost forţat să-şi ceară scuze

Dove a transmis că regretă profund campania publicitară "rasistă" de pe Facebook care prezintă o femeie de culoare care se transformă într-una "albă". Reacţia a fost pe măsură, publicul ameninţând că va boicota brandul. La rândul ei, negresa care a apărut în reclama controversată de la Dove a vorbit pentru prima dată despre situaţia în care a fost pusă.

902 afișări
Imaginea articolului Cum se apără tânăra negresă care apare în reclama companiei Dove. Brandul a fost forţat să-şi ceară scuze

Gafă a companiei Dove după o campanie publicitară pe Facebook

Lola Ogunyemi a dezvăluit că nu avea nicio idee că se va afla în centrul unei dezbateri rasiale atunci când a fost de acord să apară în noua reclamă a companiei.

În cadrul unui interviu pentru The Guardian, modelul nigerian, născut la Londra, a declarat că a perceput campania de la Dove ca pe o oportunitate de a promova diversitatea rasială în industria frumuseţii.

Ogunyemi a explicat că şi-a dorit să participe la campanie tocmai pentru că industria frumuseţii a întărit în mod repetat ideea potrivit căreia negrul înseamnă murdar şi albul înseamnă curat.

Tânăra s-a declarat supărată pentru poziţia ei şi pentru faptul că s-a trezit în mijlocul unui scandal de asemenea amploare, după ce criticii au acuzat brandul de "albire" şi discriminare.

De asemenea, Ogunyemi a scris că nu ar fi acceptat niciodată să facă parte din această campaniei dacă ştia că includerea ei va fi percepută ca fiind "inferioară" şi a insistat că experienţa ei cu echipa Dove era pe deplin pozitivă, lăudând femeile cu care a lucrat pentru expertiză şi înţelegere.

"Îmi amintesc că toate eram încântate de ideea de a purta tricouri nud potrivite pielii noastre şi de a ne transforma una în cealaltă", a scris ea.

Ea crede că răspunsul rapid la campania Dove este o lecţie cu privire la modul în care societatea priveşte femeile marginalizate şi a explicat că poate înţelege modul în care fotografiile au fost interpretate greşit.

"O mare parte a scenariului a fost lăsat afară", a spus ea.

"Scenariul a fost scris fără a oferi consumatorilor un context".

Hotărâtă să nu fie percepută ca fiind "o victimă tăcută a unei campanii de frumuseţe greşită", Ogunyemi crede că Dove ar fi putut să-şi apere viziunea care a stat în spatele videoclipului, în loc să-l şteargă şi să-şi ceară scuze.


Brandul de îngrijire personală Dove a fost forţat să-şi ceară scuze după ce a lansat o serie de imagini în care o femeie de culoare se transformă într-una "albă" după ce foloseşte săpunul Dove.

Campania "profund ignorantă", cum a numit-o presa, arată o femeie de culoare care îşi dă jos tricoul pentru a scoate la iveală o femeie albă, apoi o femeie albă care se dezbracă pentru a descoperi o alta asiatică. 

 

 

Dove, compania deţinută de gigantul Unilever, a scris pe Twitter: ”În imaginea pe care am postat-o recent pe Facebook am omis ceea ce reprezintă eufemistic culoarea pielii. Regretăm profund ofensa pe care am cauzat-o".

Este neclar ce tip de public a dorit să ţintească campania publicitară, dar makeup artistul Naythemua, prima care a postat imaginile pe Facebook, a susţinut că femeile de culoare au fost "surde" la remarca legată de culoarea pielii. 

"Ce vrea să transmită Dove pe lânga rasismului flagrant", "Nu voi mai folosi brandul Dove dacă racismul nu va înceta", sună ameninţările scrise de publicul brandului. 

Nu este prima dată când brandul " se frige" cu astfel de mesaje. În 2011, o campanie Dove a provocat critici în masă după ce o femeie a devenit mai curată, pielea ei devenind mai deschisă cu un ton. 

Brandul a declarat atunci că: "Toate cele trei femei sunt destinate pentru a demonstra beneficiile produsului. Noi nu putem accepta orice activitate sau imagini care insultă în mod intenţionat publicul". 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici