Descoperire inedită. O nouă specie de lalea sălbatică a fost găsită în Kârgâzstan

  • Vânătorii de plante au descoperit o nouă şi neobişnuită specie de lalea în timpul unei expediţii în Kârgâzstan.
  • Testele ADN efectuate de un laborator al Universităţii Cambridge au stabilit că este vorba de "ceva complet diferit".
1701 afișări
Imaginea articolului Descoperire inedită. O nouă specie de lalea sălbatică a fost găsită în Kârgâzstan

Sursa foto: Twitter

Laleaua toktogulica a fost descoperită de oamenii de ştiinţă de la grădina botanică a universităţii, de Fauna şi Flora International (FFI) şi de echipe locale.
 
Brett Wilson, student postuniversitar la Cambridge, a făcut parte din expediţie şi a declarat că descoperirea a fost "super interesantă", potrivit BBC.
 
Wilson, în vârstă de 28 de ani, botanist şi conservaţionist, a declarat că iniţial laleaua sălbatică, care are o floare galben strălucitor cu petale exterioare striate de roşu, "părea similară cu alte specii".
 
După ce au dezgropat-o, "Georgy Lazkov, de la Academia Naţională de Ştiinţe din Republica Kârgâzstan, şi cu mine ne-am gândit că am putea avea de-a face cu ceva ieşit din comun".
 
Wilson, care lucrează de cinci ani la conservarea lalelelor, a declarat: „S-a dovedit a fi ceva complet diferit - am găsit ceea ce probabil că era o specie nouă, dar am vrut să fim siguri înainte de a ne apuca să o descriem în mod oficial".
 
Testele ADN efectuate la Departamentul de ştiinţe ale plantelor de la Universitatea Cambridge au oferit confirmarea de care aveau nevoie.
 
Planta, a cărei înălţime variază între 10 şi 19 cm, a fost descoperită în regiunea muntoasă Toktogul din fosta republică a Uniunii Sovietice din Asia Centrală şi poartă acest nume.
 
Grupul a fost condus de Sam Brockington, curatorul Grădinii Botanice a Universităţii Cambridge, de David Gill, de la Fauna şi Flora International (FFI) şi de experţi în lalele din Asia Centrală, inclusiv de la Academia Naţională de Ştiinţe din Republica Kârgâzstan.
 
Aceasta a făcut parte dintr-un proiect care urmăreşte să înţeleagă modul în care au evoluat lalelele şi cum să le conservăm cel mai bine în habitatele lor naturale.
 
Laleaua toktogulica a primit statutul de conservare şi acum se va încearcă reproducerea ei din seminţe la Grădina Botanică, ceea ce ar putea dura câţiva ani.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici