Descoperire neaşteptată făcută de o familie din Norvegia. Căutau un cercel pierdut, dar au găsit o comoară vikingă

O familie din Norvegia căuta un cercel de aur pierdut în grădină, când a decis să scoată detectorul de metale. Nu au găsit cercelul, dar au dat peste altceva: artefacte vikinge vechi, care datează de mai bine de 1.000 de ani.

1080 afișări
Imaginea articolului Descoperire neaşteptată făcută de o familie din Norvegia. Căutau un cercel pierdut, dar au găsit o comoară vikingă

Sursa foto: Facebook

Familia Aasvik a dezgropat o cataramă în formă de bol şi un alt obiect care par să facă parte dintr-un mormânt din epoca Vikingilor.
 
Experţii cred că artefactele au fost folosite la înmormântarea, în secolul al IX-lea, a unei femei de pe mica insulă Jomfruland.
 
Descoperirea a fost făcută sub un copac mare din mijlocul grădinii familiei de pe insulă, în largul coastei de sud a Norvegiei.
 
"Felicităm familia care a găsit prima descoperire sigură din epoca vikingă la Jomfruland", a scris într-o postare pe Facebook Consiliul Judeţean Vestfold şi Telemark, responsabil cu patrimoniul cultural al regiunii Vestfold şi Telemark, relatează BBC.
 
Experţii ştiau că pe insulă au existat aşezări de sute de ani, dar dovezile datează doar din Evul Mediu.
 
Catarama datează din anii 780 - 85, a concluzionat unul dintre experţi.
 
Oficialii au lăudat familia Aasvik pentru că a anunţat imediat autorităţile despre descoperirea rară.
 
"Au făcut totul corect şi ne-au contactat mai întâi pe noi", au spus oficialii.
 
La începutul acestei luni, oficialii au declarat că un bărbat în vârstă de 51 de ani care îşi cumpărase de curând un detector de metale a găsit nouă pandantive, trei inele şi 10 perle de aur pe insula Rennesoey din sudul Norvegiei. 
 
Ole Madsen, director la Muzeul de Arheologie de la Universitatea din Stavanger, a numit-o "descoperirea de aur a secolului în Norvegia".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici