Designerul John Galliano, concediat în 2011 de la Dior, şi-a anunţat revenirea în modă

Designerul britanic John Galliano, care în martie 2011 a fost înlăturat din funcţia de director de creaţie al casei Dior, în urma unui scandal cu implicaţii antisemite, şi-a anunţat revenirea în lumea modei cu o prezentare la Săptămâna Modei de la New York.

532 afișări
Imaginea articolului Designerul John Galliano, concediat în 2011 de la Dior, şi-a anunţat revenirea în modă

John Galliano (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Înainte de prezentarea de la New York, Galliano va locui, pentru trei săptămâni, în studioul newyorkez al designerului Oscar de la Renta.

"John şi cu mine ne cunoştem de mulţi ani şi eu sunt un mare admirator al talentului său. A muncit îndelung pentru a se recupera şi sunt fericit că-i pot oferi şansa de a reveni în lumea modei şi de a se reacomoda cu un mediu în care şi-a demonstrat din plin creativitatea", a declarat De la Renta pentru Vogue.

De la concedierea lui de la Dior, în martie 2011, Galliano a creat doar rochia de mireasă a lui Kate Moss. Tot în această perioadă au mai circulat zvonuri cu privire la numirea sa ca director de creaţie al proaspăt relansatului brand Schiaparelli, informaţia fiind imediat infirmată. Cert este că, din 2011 şi până în prezent, John Galliano s-a luptat cu dependenţa de alcool, somnifere şi Valium, vicii care au stat, de altfel, la baza scandalului iscat de acesta într-un restaurant din Paris, când a proferat o serie de injurii cu caracter antisemit la adresa unui cuplu prezent în local.

"Sunt un alcoolic", a spus atunci Galliano pentru WWD. "Am fost la dezintoxicare în ultimii doi ani. După ce mai mulţi ani m-am luptat să nu beau niciun pic, am căzut din nou în capcanele viciului. Am spus şi am făcut lucruri care i-au rănit pe alţii, mai ales pe membrii comunităţii evreieşti. Mi-am exprimat regretul profund, în particular şi public, pentru toate aceste neajunsuri pe care le-am generat şi voi continua să îmi prezint scuzele. Voi încerca în continuare să îmi reabilitez imaginea în ochii celor pe care i-am rănit", a continuat acesta.

John Galliano este considerat şi în prezent unul dintre cei mai talentaţi şi creativi designeri ai tuturor timpurilor. Show-rile sale de modă, atât pentru brandul omonim, cât şi pentru Dior, erau celebre pentru frumuseţea lor teatrală, fiind ele însele o poveste în sine.

Acum, după o lungă perioadă de tăcere şi de speculaţii din partea presei, designerul se declară încântat de revenirea pe podiumurile de modă.

"Îi sunt recunoscător lui Oscar mai mult decât pot exprima în cuvinte pentru faptul că m-a invitat să petrec ceva timp alături de el în studioul său de creaţie care este atât de primitor. Susţinerea şi încrederea lui în mine mă emoţionează profund", a mai spus Galliano.

Deşi De la Renta a respins ideea că această mişcare face parte din planurile sale de a-l angaja pe Galliano ca succesor, în cazul în care va decide să se retragă, el salută orice impuls creativ pe care designerul şi l-ar manifesta.

"Cât lucrez la o nouă colecţie, am toţi asistenţii lângă mine. Nu sunt un singuratic. Ascult pe toată lumea. Mi-aş dori şi ca Fecioara Maria să se aşeze alături de mine. Îmi place să fiu înconjurat de oameni", a spus De la Renta.

Totodată, Liga Antidefăimare - o organizaţie care luptă împotriva antisemitismului - a salutat decizia lui John Galliano de a reveni la designul vestimentar.

"Credem că indivizii îşi pot schimba atât sufletul, cât şi mintea, atât timp cât demonstreză că se căiesc cu adevărat. Domnul Galliano a lucrat din greu la îmbunătăţirea imaginii şi şi-a dedicat o mare parte din timp cercetând, citind şi învăţând despre răul pe care îl reprezintă antisemitismul şi bigotismul. În toată această perioadă de recuperare, el s-a întâlnit cu reprezentanţii noştri, cu diferite ocazii. Şi-a asumat întreaga vină pentru remarcile anterioare şi a înţeles că vorbele jignitoare nu au ce căuta în societatea noastră", a spus Abraham H. Foxman, directorul ligii.

În februarie 2011, designerul John Galliano, pe atunci director de creaţie al casei Dior, a strigat "Îl iubesc pe Hitler!", pe când se afla în barul La Perle, din Paris. Afirmaţia lui a provocat o reacţie negativă din partea unei doamne de la o masă alăturată. Iar pentru că aceasta a încercat să-l tempereze, creatorul a izbucnit şi mai tare: "Oamenii ca tine ar trebui să fie morţi. Mamele voastre, strămoşii voştri, toţi ar fi trebuit să fie gazaţi".

Afirmaţiile lui care au stârnit un adevărat val de reacţii negative în presa din toată lumea şi în rândul unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au dus la înlăturarea sa din funcţia de director de creaţie al casei Dior. Printre cei care şi-au exprimat totala dezaprobare în legătură cu afirmaţiile lui Galliano a fost şi actriţa Natalie Portman, care are origini evreieşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici