Designerul Karim Rashid: Sunt fascinat de Europa de Est

Karim Rashid declară, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei The ONE pentru numărul din luna octombrie, că este fascinat de Europa de Est, unde ţările - printre care şi România - sunt dornice să se reconstruiască pe plan intelectual şi artistic, după anii de regim comunist.

24 afișări
Imaginea articolului Designerul Karim Rashid: Sunt fascinat de Europa de Est

Designerul Karim Rashid: Sunt fascinat de Europa de Est

"Sunt fascinat de Europa de Est în general. Pentru mine, Paris, Londra, Milano, Barcelona şi chiar New-York-ul au devenit banale. Nu mă mai inspiră. Cred că Europa de Est este noua zonă de interes. Aici, oraşele sunt atât de dornice să se reconstruiască pe plan intelectual, artistic, după ce ani de zile au fost sub ocupaţie comunistă, încât poţi să simţi cum se dezvoltă extrem de rapid", spune cunoscutul designerul Karim Rashid, când este întrebat ce ştie despre România.

Totodată, Karim Rashid se descrie ca fiind "o persoană care doreşte ca lumea să fie cel mai frumos, inteligent, liniştit şi inspiraţional loc".

"Am auzit toate definiţiile posibile în ceea ce mă priveşte şi sunt de acord cu toate. Am fost numit Dumnezeul designului şi am fost considerat kitsch. Am fost privit ca un business man sau ca un artist excentric. Am fost numit pantera roz a design-lui, «the thin white duke of design», poetul plasticului, şi aşa mai departe. Sincer, nu prea îmi pasă. Eu m-aş descrie ca o persoană care doreşte ca lumea să fie cel mai frumos, inteligent, liniştit şi inspiraţional loc. Vreau să am libertate de creaţie şi să depăşesc întotdeauna limitele", a dezvăluit Rashid.

Unul dintre cei mai populari designeri contemporani, cu un portofoliu de peste 2.500 de proiecte, spune că este foarte mândru de proiectul său - Hotelul Semiramis.

"S-a vorbit foarte mult despre el în toată presa. A câştigat numeroase premii în domeniu, iar Condé Nast Traveller l-a ales între cele mai bune 60 de hoteluri din toată lumea, aşa că sunt foarte fericit. Şi sunt mulţumit că, în 4 ani de existenţă, hotelul nu a avut nicio critică proastă. Semiramis este o experienţă totală", a afirmat Karim Rashid.

Dezvăluindu-şi o parte din tehnica pe care o foloseşte, Rashid spune că utilizează culori "pentru a crea forme, senzaţii, stări şi pentru a atinge coarda sensibilă a omului".

"Culoarea nu este doar o simplă culoare intangibilă, ea este ceva foarte real, foarte puternic şi cu o adevărată prezenţă fizică", explică designerul.

În ceea ce priveşte materialele sale preferate, Karim Rashid spune că ele sunt influenţate de proiectul la care lucrează.

"Îmi plac toate, dar depinde de fiecare proiect în parte ce anume voi folosi. Nu plec niciodată având un anume material în cap. Urmăresc forma, iar ea mă duce către materialul din care va fi făcută. Ceea ce vreau însă este să fie ceva senzual, uman şi, dacă este posibil, să găsesc şi o formă nouă, care nu a mai existat niciodată. Mă sprijin mult şi pe tehnologia de care dispunem în zilele noastre. Acum putem da naştere unor forme din diverse materiale, care pe vremuri nu puteau fi produse. Faptul că putem lucra cu plastic fluid îi ajută mult pe designeri să experimenteze extrem de multe forme", a mai precizat Rashid.

Interviul integral realizat cu designerul Karim Rashid de către Andreea Esca poate fi citit în numărul din octombrie al revistei The ONE.

Designerul Karim Rashid va fi prezent la Bucureşti, pe 10 octombrie, pentru a susţine o conferinţă cu titlul "Design Your Self" şi pentru a-şi lansa volumul "Design Your Self. Regândeşte modul în care trăieşti, iubeşti, munceşti şi te joci", care a apărut în româneşte la editura Publica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici