Despărţiţi de Auschwitz: Povestea celor doi veri care s-au reîntâlnit după 70 de ani

Doi bărbaţi, veri, s-au întâlnit pentru prima dată după 70 de ani, după ce au supravieţuit războiului. Când s-au văzut ultima dată erau adolescenţi captivi ai naziştilor la Auschwitz.

572 afișări
Imaginea articolului Despărţiţi de Auschwitz: Povestea celor doi veri care s-au reîntâlnit după 70 de ani

Despărţiţi de Auschwitz. Povestea celor doi veri care s-au reîntâlnit după 70 de ani (MediafaxFoto /AFP)

Cei doi veri au supravieţuit războiului şi şi-au construit cariere de succes în Statele Unite ale Americii, iar acum, pensionari, ambii retraşi în Florida, s-au întâlnit pentru prima dată după 70 de ani.

Atât Leon Schagrin, acum 85 de ani, cât şi Lemel Leo Adler, 89 de ani, credeau că celălalt nu a supravieţuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, informează Daily Mail.

Copleşit de emoţie, Leon Schagrin a mărturisit că întâlnirea cu vărul său este cea mai importantă zi din viaţa lui. "Este cea mai mare, cea mai importantă zi din viaţa mea", a spus el.

Mamele celor doi veri erau surori în Polonia când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. Drumurile celor doi veri, trecuţi prin mai multe lagăre de concentrare, s-au despărţit chiar la Auschwitz, când au fost repartizaţi în unităţi diferite.

După război, ambii au emigrat în Statele Unite ale Americii, Schagrin vânzând plastic fabricanţilor iar Adler devenind manager de restaurante.

Deşi şi-au căutat rudele dispărute, ei nu s-au regăsit până când Adler nu a citit cartea "Adjutantul Calului", în care a regăsit nume familiare cu cele de la Auschwitz. Atunci, el şi-a dat seama că autorul cărţii este chiar vărul său. Aşa că l-a sunat pe acesta şi i-a spus simplu: Te cunosc!

Schagrin a rămas şocat de întâmplare. "E ca atunci când emoţiile îţi invadează tot corpul. Nu puteam crede după 70 de ani", a spus el.

Recent, cei doi au participat la un banchet pentru supravieţuitorii Holocaustului. S-au retras într-un colţ şi au depănat evenimentele ultimilor 70 de ani. "E mult de vorbit", a concluzionat Schagrin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici