„Doamna în roz” a Coreei de Nord va fi cea care va anunţa Apocalipsa. Cine este Ri Chun-hee, crainica TV la auzul căreia „duşmanii tremură de frică”

Ri Chun-hee este una dintre cele mai proeminente figuri ale Televiziunii Centrale nord-coreene, care apare pe ecran de fiecare dată când ţara mai face un pas spre îndeplinirea ambiţiilor sale nucleare, livrând poporului elogii pentru regim, jubilând şi cu o voce spartă şi solemnă, în acelaşi timp.

4445 afișări
Imaginea articolului „Doamna în roz” a Coreei de Nord va fi cea care va anunţa Apocalipsa. Cine este Ri Chun-hee, crainica TV la auzul căreia „duşmanii tremură de frică”

„Testul cu bomba cu hidrogen, proiectată pentru a fi montată pe racheta noastră balistică internaţională, a fost un succes perfect”, a spus Ri weekendul trecut, transmiţând cu o plăcere vizibilă modul în care Coreea de Nord a detonat cea mai puternică armă nucleară de până acum. „A fost un pas foarte însemnat în completarea programului nostru naţional privind armele nucleare”, a adăugat aceasta.

Femeia în vârstă de 74 de ani este cunoscută drept „crainicul poporului”, dar şi datorită vestimentaţiei sale de culoare roz. În general, poartă un Hanbok, portul tradiţional nord-coreean, cu toate că a fost văzută şi îmbrăcată în costume de croială occidentală, şi acestea, desigur, în culoarea care a consacrat-o. Vocea ei răsunătoare vorbeşte pentru un întreg regim într-o ţară în care liderul Kim Jong-un rareori se adresează oamenilor direct. Dar cine este „doamna în roz” a Coreei de Nord?

Ri s-a născut în 1943 într-o familie săracă din Tongchong, regiune care constituie acum sud-estul Coreei de Nord, şi a studiat arta spectacolului la Universitatea de Teatru din Phenian, scrie The Guardian. A intrat pentru prima dată în sediul Televiziunii Naţionale a Coreei în 1971 şi la după doar trei ani a fost promovată drept principalul prezentator de ştiri al trustului. Timp de mai multe decenii, aceasta a rămas pe poziţii indiferent de frământările politice şi constrângerile de la centru care au pus punct carierelor multora dintre colegii ei jurnalişti.

Prestaţia ei melodramatică i-a câştigat lui Ri admiraţia actualului lider, esenţială pentru a supravieţui sub ceea ce experţii numesc „cel mai brutal regim din lume”. Rareori face rabat de la stilul său belicos, cu toate că atunci când a anunţat moartea primului şef de la Phenian, Kim Il-sung, şi apoi pe cea a fiului şi succesorului său, Kim Jong-il, a plâns în direct.

Chiar dacă, oficial, s-a pensionat în 2012, Ri a revenit pe sticlă ocazional pentru a face anunţuri militare importante, iar acum îşi petrece majoritatea timpului antrenându-i pe viitorii prezentatori. Înainte să se retragă, Ri era figura ştirilor de seară şi anunţa tot ce făcea liderul: vizite la fabricile de oţel, tururi la culturile de legume sau inspecţii la bazele militare.

Într-un articol tip profil, revista Chosun Monthly a scris că Ri duce o viaţă de lux la Phenian alături de soţul său, de copii şi de nepoţi. „Vocea ei a devenit extrem de atractivă pentru public, aşa că atunci când vorbeşte la ştiri telespectatorii sunt cu adevărat impresionaţi. Atunci când Ri anunţă rapoarte şi declaraţii, duşmanii tremură de frică”, scria atunci revista regimului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici