Dosarul privind extrădarea scriitorului Céline, publicat după 60 de ani

Publicarea, după 60 de ani, a documentelor de arhivă aparţinând ambasadei Franţei la Copenhaga (1945 - 1951) a scos la iveală motivul pentru care scriitorul francez Louis-Ferdinand Céline nu a fost extrădat din Danemarca, unde se refugiase după Eliberarea Parisului, evitând astfel o moarte sigură.

1 afișare
Imaginea articolului Dosarul privind extrădarea scriitorului Céline, publicat după 60 de ani

Dosarul privind extrădarea scriitorului Céline, publicat după 60 de ani

Păstrat în arhivele ministerului francez de Externe, dosarul de extrădare, în mod normal "sigilat" până în 2051, a putut fi consultat prin derogare de editorul David Alliot, care îl va publica pe 9 octombrie sub titlul "L'affaire Louis-Ferdinand Céline" (editura Horay).

Céline, care a semnat, înainte de cel de-al doilea război mondial, pamflete violente împotriva evreilor, a fugit în Germania în iunie 1944. În decembrie 1945, el a fost descoperit la Copenhaga de o daneză, descrisă de Céline ca având în jur de 40 ani şi de care scriitorul a fost atras instantaneu.

Guvernul francez a cerut imediat extrădarea sa, sub acuzaţia de "înaltă trădare", iar ambasadorul Franţei, Guy de Charbonnière, a fost însărcinat cu multiplicarea demersurilor în acest sens.

Danezii s-au declarat, în principiu, de acord cu extrădarea. Autorul volumului "Călătorie la capătul nopţii/ Voyage au bout de la nuit" a făcut, în perioada ocupaţiei naziste, afirmaţii care au încins spiritele în favoarea colaborării Parisului cu Germania. El a fost arestat pe 17 decembrie. "Însă toţi protagoniştii ştiau, în acel moment, că extrădarea imediată a lui Céline ar echivala cu o condamnare la moarte", scrie Alliot.

Din acel moment, începe o adevărată bătălie juridică şi diplomatică. Zecile de telegrame, scrisori diplomatice, corespondenţa privată, toate acestea sunt publicate. "O parte din documente era cunoscută, dar nu aveam o viziune de ansamblu", a explicat David Alliot pentru AFP.

Autorităţile daneze au cerut "o explicare detaliată a capetelor de acuzare formulate împotriva inculpatului" şi au invitat un reprezentant al poliţiei franceze să vină să-l interogheze pe Céline în Danemarca. Lucru pe care niciun anchetator francez nu-l va face vreodată.

"Charbonnière comite o gravă eroare mizând pe delictul de opinie, justiţia scandinavă este foarte riguroasă cu privire la acest subiect: nu se condamnă delictul de opinie", a subliniat David Alliot.

Ambasadorul se loveşte de "rigurozitatea jurisdicţională a danezilor", care refuză până la capăt să-l extrădeze pe scriitor şi se plânge că nu a "primit decât un sprijin derizoriu din partea autorităţilor franceze din domeniul justiţiei".

Céline va fi, într-un final, condamnat în lipsă, în februarie 1950, la Paris. Însă, la cinci ani după sfârşitul războiului, pasiunile se domolesc. "Acuzaţia de atingere adusă securităţii externe a statului nu a fost reţinută, ceea ce justifică, prin reflexie, procedura daneză", a scris Alliot.

Céline scapă cu doar un an de închisoare (îndeplinit prin reţinerea preventivă din Danemarca), o amendă de 50.000 de franci şi o măsură de dezonorare naţională.

Un an mai târziu, avocatul scriitorului va obţine chiar amnistierea clientului său, cu titlu de "mare invalid de război" (Céline a fost rănit grav în 1914), prezentând dosarul său sub identitatea reală a scriitorului, Louis-Ferdinand Destouches. Niciun magistrat nu va face, însă, legătură între această persoană şi Céline.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici