Dragostea este mai puternică pe măsură ce cuplurile înaintează în vârstă

Cuplurile în vârstă sunt mai fericite în dragoste decât majoritatea perechilor şi continuă să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare, deşi riscă să se confrunte cu unele dificultăţi de ordin fiziologic, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii canadieni.

44 afișări
Imaginea articolului Dragostea este mai puternică pe măsură ce cuplurile înaintează în vârstă

Dragostea este mai puternică pe măsură ce cuplurile înaintează în vârstă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Statisticile au arătat în mod clar că persoanele în vârstă - de peste 65 de ani - obţin între 119-120 de puncte pe scara Spanier, care măsoară satisfacţia unei relaţii de cuplu, în timp ce media naţională este de 114 puncte în Canada.

"Aceasta este o diferenţă importantă", a declarat profesorul Gilles Trudel, profesor de psihologie la Universitatea Quebec din Montreal.

Scara de măsurare a satisfacţiei în relaţia de cuplu ia în calcul satisfacţia sexuală, comunicarea în interiorul cuplului, coeziunea acestuia şi modul în care perechea funcţionează în general.

Potrivit lui Trudel, rezultatul s-ar putea explica prin faptul că cuplurile care au probleme divorţează înainte de a ajunge la o vârstă înaintată, studiul acoperind doar perechile care au rezistat de-a lungul timului.

O dată cu ieşirea la pensie, partenerii au mai mult timp de petrecut unul cu celălalt şi pot face împreună diverse activităţi, motiv pentru care pot trăi "o a doua lună de miere", susţine psihologul.

În unele cazuri, această nouă apropiere poate avea un efect invers, generând probleme care au rămas latente în perioada activă profesional sau atunci când educaţia copiilor era pe primul loc. Aceste probleme pot fi acompaniate de accese de anxietate sau depresii, a căror frecvenţă este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor tinere.

Cercetătorii au remarcat un fenomen recent şi anume faptul că, deşi înainte cuplurile în vârstă nu divorţau niciodată, în prezent circa 5-6% din cuplurile cu vârste de peste 70 de ani aleg să se separe, în majoritatea cazurilor după ce se îndrăgostesc de altcineva.

Nici viaţa sexuală nu este un tabu pentru aceste cupluri, în pofida miturilor negative referitoare la relaţiile sexuale între persoanele în vârstă.

Atunci când oamenii avansează în vârstă, "sexualitatea se transformă, însă poate în continuare exista plăcere (...) cu sau fără ajutorul medicamentelor", a adăugat psihologul.

Studiul a fost realizat prin intermediul unor interviuri în timpul cărora confidenţialitatea informaţiilor a fost asigurată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici