Economistul Robert Solow, laureat al Premiului Nobel, a murit la 99 de ani

Robert Solow a murit la vârsta de 99 de ani. Savantul american a devenit celebru pentru lucrările sale privind teoria creşterii economice din anii 1950. Modelul Solow arată rolul pe care îl joacă economiile şi investiţiile în generarea unei creşteri stabile pe termen lung.

135 afișări
Imaginea articolului Economistul Robert Solow, laureat al Premiului Nobel, a murit la 99 de ani

Sursa foto: facebook.com/p/Robert-Solow-100066869107181/

A murit Robert Solow, economistul american care a primit Premiul Nobel pentru Economie în 1987. Avea 99 de ani. Solow a câştigat cel mai prestigios premiu din domeniul Economiei pentru activitatea sa în domeniul teoriei creşterii economice. Modelul care îi poartă numele a devenit un element de bază al manualelor de macroeconomie. Modelul Solow arată rolul pe care îl joacă economiile şi investiţiile în generarea unei creşteri stabile pe termen lung.

Solow a fost cunoscut pentru faptul că a evidenţiat rolul inovaţiei tehnologice – şi capacitatea economiilor de a se adapta la aceasta – ca forţă supremă care stă la baza unei prosperităţi economice susţinute.

Paul Samuelson: „Economistul economistului desăvârşit”
Solow şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, unde a rămas până la pensionare, în 1985. Se aşteaptă ca MIT să emită ulterior o declaraţie, scrie Financial Times.

Paul Samuelson, laureat al premiului Nobel în 1970, al cărui birou se afla alături de al său, l-a descris pe Solow ca fiind „economistul economistului desăvârşit”.

„El face totul bine şi cu o aparentă uşurinţă”, spunea Samuelson într-un articol din 1989 pentru Journal of Economic Perspectives. „Oamenii îi cer sfatul nu pentru că sunt de acord cu ideologia sa eclectică postkeynesiană, ci pentru că respectul pentru dovezi şi cunostinţele fac ca media sa de bătaie pe termen lung să fie utilă pentru un fond mutual japonez, o bancă regională a Rezervei Federale sau comitetul ştiinţific consultativ al unui mare producător de automobile”.

Solow s-a născut în Brooklyn în august 1924, fiind cel mai mare dintre cei trei copii. A crezut cu tărie în rolul pe care guvernele îl pot juca în protejarea cetăţenilor de crizele economice. A fost economist în cadrul administraţiei Kennedy.

După ce a câştigat o bursă la Harvard în 1940, a studiat mai întâi sociologie şi antropologie. Apoi a luat o pauză de la studii, servind ca soldat timp de trei ani în cel de-al Doilea Război Mondial. A luptat în Africa de Nord, Sicilia şi Italia, înainte de a se întoarce în campus. S-a întors în 1945 şi a ales să se concentreze pe economie.

„M-am trezit făcând parte dintr-un grup strâns unit, care făcea o muncă grea cu pricepere şi loialitate reciprocă. Era condus de unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Nu s-a abătut niciodată de la calea umorului şi a decenţei. De două ori am avut din nou experienţe similare: în cadrul Consiliului de consilieri economici al lui Walter Heller şi, în cea mai mare parte a vieţii mele de adult, în cadrul Departamentului de Economie de la MIT. Zi de zi, acesta este cel mai bun tip de mediu.”

În timpul petrecut la MIT, a fost consilierul de doctorat al multor studenţi care aveau să devină cercetători de marcă, printre care viitorii laureaţi ai premiului Nobel George Akerlof şi Joseph Stiglitz.

Mario Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene şi fost prim-ministru italian, şi-a finalizat doctoratul sub îndrumarea lui Solow şi a colegului profesor de la MIT, Franco Modigliani.

„Bob Solow a fost strălucitor, generos şi, de asemenea, hilar”, a declarat pentru X, Austan Goolsbee, preşedintele Rezervei Federale din Chicago, care a studiat la MIT. „Era persoana care orice student ar fi vrut să fie când va fi mare. Ne va lipsi tuturor înţelepciunea sa profundă şi umorul său. La revedere, vechi prieten”.

Moartea lui Solow a fost anunţată pentru prima dată de New York Times, care a confirmat decesul împreună cu fiul său, John.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici