Egipt vrea drepturi de autor asupra piramidelor

Egipt vrea să protejeze patrimoniul său arheologic cu o lege a drepturilor de autor, care va permite cererea de beneficii financiare celor care reproduc piramidele, Sfinxul şi celelalte monumente vechi.

1 afișare
Imaginea articolului Egipt vrea drepturi de autor asupra piramidelor

Egipt vrea drepturi de autor asupra piramidelor

Profesorul Zahi Hawass, preşedintele Consiliului Suprem pentru Antichităţi al Egiptului a justificat, marţi, această măsură prin necesitatea strângerii de fonduri pentru întreţinerea siturilor arheologice.

"Noua lege va interzice total duplicarea monumentelor arheologice egiptene", a spus acesta, precizând că măsura va fi luată la nivel internaţional.

Hawass a subliniat că Parlamentul egiptean va examina proiectul de lege redactat de Guvern. El a mai spus că măsura nu va afecta artizanii egipteni. "Egipt este unicul deţinător legitim al drepturilor de reproducere ale acestor monumente", a precizat profesorul.

Totuşi, legea "nu va interzice artiştilor egipteni sau străini să obţină beneficii din desenarea sau reproducerea monumentelor egiptene sau faraonice, atâta vreme cât nu este vorba de reproduceri exacte", a subliniat Hawass.

Intervievat în privinţa complexului hotelier Luxor din Las Vegas, care se descrie ca fiind "singura clădire în formă de piramidă din lume", Hawass a declarat că nu este vorba "de o copie exactă a monumentelor faraonice, în ciuda formei sale", subliniind că amenajările interioare nu seamănă cu cele ale piramidelor.

Comentariile lui Hawass vin după ce cotidianul egiptean de opoziţie Al-Wafd a cerut, în ediţia sa de duminică, hotelului din Las Vegas să dea o parte din beneficiile lui oraşului egiptean Luxor, unde se găseşte faimoasa Vale a Regilor.

"35 de milioane de turişti vizitează Las Vegas pentru a vedea reproducerea oraşului Luxor, în timp ce doar şase milioane vizitează adevăratul oraş egiptean Luxor", a comentat cotidianul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici