Elie Wiesel a confirmat că va scrie o carte în colaborare cu Barack Obama

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

108 afișări
Imaginea articolului Elie Wiesel a confirmat că va scrie o carte în colaborare cu Barack Obama

Elie Wiesel, Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Scriitorul american de origine evreiască Elie Wiesel, născut în România, recompensat cu premiul Nobel pentru pace în 1986, evocase deja acest proiect pe 2 noiembrie 2012, în cotidianul israelian Haaretz.

Elie Wiesel, autor al multor cărţi, dintre care se remarcă volumul "Noaptea" (1958) - o descriere autobiografică despre viaţa în lagărele de exterminare naziste -, a precizat pentru cotidianul fancez La Croix că va începe să scrie această carte la mijlocul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, la începutul anului 2015. Al doilea mandat al preşedintelui american, recompensat la rândul său cu premiul Nobel pentru pace, a început pe 20 ianuarie şi va avea o durată de patru ani.

Cei doi americani se cunosc bine. Barack Obama l-a văzut pentru prima dată pe Elie Wiesel atunci când scriitorul a susţinut o lectură publică la colegiul la care actualul preşedinte american era student. Ce doi au devenit prieteni în 2009, când Wiesel a fost invitat să-l însoţească pe preşedintele american Barack Obama într-o vizită într-unul dintre locurile simbolice ale Holocaustului, fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald.

Elie Wiesel a colaborat deja cu Casa Albă în timpul administraţiei Jimmy Carter, care l-a numit în 1978 la conducerea Comisiei prezidenţiale despre Shoah.

Întrebat în legătură cu conţinutul noului proiect de carte, scriitorul american a declarat: "Va fi ca volumul «Mémoire à deux voix», pe care l-am scris cu Mitterrand", fostul preşedinte socialist francez. Acea carte a fost publicată în 1995.

În cotidianul Haaretz, Elie Wiesel a vorbit despre relaţia specială pe care o are cu actualul preşedinte al Statelor Unite: "Discutăm despre filosofie, despre contemplaţie, despre diverse idei, dar niciodată despre politică".

Barack Obama a scris şi el mai multe cărţi, inclusiv o autobiografie, intitulată "Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance".

Născut în 1928, în România, Elie Wiesel a fost deportat în 1944, împreună cu întreaga familie, la Auschwitz, unde aveau să-şi găsească sfârşitul mama, sora mai mică şi tatăl său. De atunci, autorul a scris peste cincizeci de opere - romane, povestiri, eseuri, mărturii, interviuri -, militând constant pentru drepturile omului şi pentru condamnarea ororilor Holocaustului. În 1986 a primit premiul Nobel pentru pace, iar în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură. Din 2001 este membru de onoare al Academiei Române, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România purtându-i numele. În prezent, el este directorul Centrului pentru studii iudaice de la Universitatea din Boston.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici