Energie din lămâie ori cartofi sau avionul care funcţionează pe bază de celule solare. "Noaptea albă" a invenţiilor şi experimentelor, la Universitatea din Craiova. GALERIE FOTO

Un avion care funcţionează pe bază de celule solare, energie extrasă din lămâie şi cartofi, dar şi roboţi şi maşini electrice, toate aceste invenţii şi experimente au fost prezentate de către studenţi, la Universitatea din Craiova, vineri seară, când a avut loc "Noaptea albă a experimentului ştiinţific".

1578 afișări
Imaginea articolului Energie din lămâie ori cartofi sau avionul care funcţionează pe bază de celule solare. "Noaptea albă" a invenţiilor şi experimentelor, la Universitatea din Craiova. GALERIE FOTO

Energie extrasă din lămâie ori cartofi sau avionul care funţionează pe bază de celule solare. "Noaptea albă" a invenţiilor şi experimentelor, la Universitatea din Craiova

Arthur Creţu, din Chişinău, student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova, a venit la eveniment cu invenţia sa, la care a lucrat timp de un an: un avion uşor care funcţionează pe baza celulelor solare.

"Am realizat un aeromodel care zboară cu energie solară. Îşi asigură funcţionalitatea pe întreaga zi. Este făcut mai mult pentru supraveghere aeriană, dar poate fi utilizat şi în alte aplicaţii cum ar fi cartografierea, dacă este asigurată cu echipamentul necesar, senzor pentru noxe şi altele. Am muncit la el mai mult de un an, de la proiectare până la executare.Am avut şi suport didactic şi inginer, dar executarea fizică am făcut-o eu singur", a explicat Arthur.

Investiţia în acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei.

La rândul lor, studenţii şi cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe – Departamentul de Fizică au propus utilizarea energiei extrase din legume şi fructe.

Experimentul nostru modelează energiile ecologice, energii care vor înlocui şi trebuie să înlocuiască pe viitor energiile convenţionale care sunt foarte poluante şi care ne pot pune în pericol viaţa pe Terra. În acest experiment, pentru acest eveniment, am ales o combinaţie între un citric, eventual lime, şi o legumă, respectiv cartoful, pentru a vedea caracteristicile acestor legume din care se poate extrage energie sau care pot stoca energie, din care se pot fabrica acumulatori bio”, a afirmat Mihai Stoicescu, cercetător.

Studenţii de la Mecanică şi-au prezentat cartul la care au lucrat numai două luni şi pe care se bazează în câştigarea unei competiţii în Franţa.

"Este un cart de competiţii, cadrul este total făcut de noi, sudat, făcut din ţeavă. Are un motor de 100 cmc ce dezvoltă 20 de cai, are o viteză maximă de 120 de kilometri la oră. Lucrăm la el de două luni. A fost un proiect făcut destul de repede pentru că am avut limită de timp pentru că luni plecăm cu el în Franţa la o competiţie. Ne întrecem la mai multe probe cu cei de acolo. A costat 1000 de euro. Şi am lucrat patru oameni, studenţi în anul III la Facultatea de Mecanică", a spus Radu Laurenţiu, unul dintre studenţii care au lucrat la proiect.

Colegii lor de la Facultatea de Ştiinţe - Departamentul Informatică au adus o maşină de curse în miniatură, dar şi un roboţel care-şi menţine echilibrul.

"Este un roboţel care este capabil să-şi menţină singur echilibrul, deşi are doar două roţi, dar cu ajutorul unui giroscop el reuşeşte să-şi păstreze echilibrul. Giroscopul dă comenzi celor două motoare astfel încât să-şi păstreze centrul de greutate în locul în care este instalat giroscopul. Roboţelul a fost făcut în două săptămâni, dar programarea lui a durat ceva mai mult din cauza giroscopului pentru că trebuia să ne dăm seama cum să-l calibrăm ca să-şi poată menţine echilibrul", a afirmat Viorel Porumbescu student în anul I la master.

Evenimentul "Noaptea albă a experimentului ştiinţific" s-a adresat tuturor celor care, indiferent de categoria de vârstă, îşi doresc să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare, să o explice şi să se bucure de farmecul ei.

"Este un eveniment pe care l-am organizat şi în anii trecuţi şi prin care încercăm să chemăm în jurul Universităţii comunitatea locală, tinerii din zonă, pentru a-i atrage spre studiul ştiinţei, să descopere frumuseţea ştiinţelor", a afirmat prof.univ. dr. Radu Constantinescu, prorector Cercetare Ştiinţifică şi relaţii cu mediul economic din cadrul Universităţii din Craiova.

Evenimentul a atras sute de curioşi de toate vârstele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici