Epava navei Montevideo Maru, scufundată în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită după 81 de ani

Nava Montevideo Maru a fost descoperită în largul coastei de nord-vest a insulei Luzon din Filipine, la o adâncime de peste 4.000 de metri, în Marea Chinei de Sud, după ce s-a scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având peste 1.000 de prizonieri la bord, potrivit CNN.

3026 afișări
Imaginea articolului Epava navei Montevideo Maru, scufundată în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost găsită după 81 de ani

Sursa foto: Twitter

O navă comercială japoneză care s-a scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timp ce transporta peste 1.000 de prizonieri de război a fost găsită.

Nava Montevideo Maru a fost descoperită în largul coastei de nord-vest a insulei Luzon din Filipine, la o adâncime de peste 4.000 de metri, în Marea Chinei de Sud, a confirmat vicepremierul australian Richard Marles într-o înregistrare video pe care a postat-o sâmbătă pe contul său de Twitter.

Descoperirea a pus capăt „unuia dintre cele mai tragice capitole din istoria maritimă a Australiei”, a spus el.

Nava transporta aproximativ 1.060 de prizonieri din aproximativ 16 ţări, inclusiv 850 de militari australieni, din fostul teritoriu australian Noua Guinee către ceea ce era atunci insula Hainan, ocupată de japonezi, când un submarin american a torpilat şi scufundat nava - care nu fusese marcată ca transportând prizonieri de război - la 1 iulie 1942.

„Absenţa unei locaţii a Montevideo Maru a reprezentat o problemă neterminată pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa”, a explicat Marles.

Autorităţile australiene i-au lăudat pe cei care au luat parte la căutări, inclusiv specialişti în cercetarea în adâncuri şi membri ai forţelor armate australiene, mulţumindu-le pentru că au oferit o soluţie celor care şi-au pierdut cei dragi cu 81 de ani în urmă.

„Vreau să mulţumesc echipei Silentworld şi cercetătorilor dedicaţi, inclusiv echipei Unrecovered War Casualties din cadrul armatei, care nu şi-au pierdut niciodată speranţa de a găsi locul de odihnă final al Montevideo Maru”, a declarat şeful armatei australiene, generalul-locotenent Simon Stuart.

„O pierdere ca aceasta se întinde de-a lungul deceniilor şi ne aminteşte tuturor de costul uman al conflictului. Să nu cumva să uităm”, a adăugat Stuart.

„Efortul extraordinar din spatele acestei descoperiri vorbeşte pentru adevărul durabil al promisiunii naţionale solemne a Australiei de a-şi aminti şi onora întotdeauna pe cei care şi-au servit ţara. Aceasta este inima şi spiritul lui Lest We Forget”, a scris premierul australian Anthony Albanese.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici