Matcha nu este doar o modă trecătoare în cafenelele la modă și merge mult dincolo de estetica sa instagramabilă. Dezbaterea dintre matcha și cafea a luat o altă întorsătură după o declarație a lui Tim Spector, expert în nutriție și profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra. În timp ce cafeaua rămâne băutura cu cofeină preferată în lume, cercetările sugerează că matcha poate oferi beneficii superioare pentru sănătate. O alternativă pe care expertul menționat mai sus a discutat-o la podcastul Zoe, Science Nutrition, notează ABC.es.
Matcha provine din aceeași plantă de ceai ca orice alt soi (camellia sinensis), sunt frunze de ceai nefermentate, pur și simplu aburite și uscate. Se obține din frunze întregi, amestecate până la obținerea unei pulberi fine și amestecate cu apă. Este o sursă mai concentrată de antioxidanți și alți compuși benefici decât alte tipuri de ceai. În special, acesta are una dintre cele mai mari concentrații de polifenoli (2230 mg/L) dintre toate formele de ceai.
Polifenolii sunt antioxidanții care se găsesc în afine, ceai verde, vin roșu, ciocolată neagră și cafea. Cheia dintre acești compuși sunt catechinele. Matcha este bogat într-o catechină numită EGCG – epigallocatechin gallate – care este cel mai puternic anticancerigen din ceai.
Rapoartele la care face referire Dr. Spector arată că matcha „oferă mai multe beneficii decât cafeaua”, cum ar fi o activitate antioxidantă mai mare și un impact mai blând atât asupra microbiotei intestinale, cât și asupra zahărului din sânge.
Studiile au constatat că matcha îmbunătățește capacitățile cognitive. O ceașcă de matcha conține, de asemenea, aproximativ 70 mg de cofeină, de două ori mai mult decât ceaiul verde obișnuit. Combinată cu teanina, cofeina din matcha crește atenția și vigilența fără a induce nervozitate.
Se spune că intestinul este al doilea creier. Pentru Spector, acest lucru se datorează faptului că microbii din intestinul nostru trimit semnale chimice care sunt importante pentru starea de spirit.
Serotonina, care este foarte importantă în medicamentele antidepresive, este produsă de microbii intestinali.
Pentru a menține microbiota fericită, rețeta lui Spector, pe care o repetă în videoclipuri, prelegeri și cărți, se bazează pe acești cinci piloni: