Episodul "Top Gear" filmat în România - difuzat luni seară în Capitală, la "Noaptea fanilor Top Gear"

Episodul "Top Gear" filmat în România şi transmis pe BBC în noiembrie 2009, stârnind ulterior nemulţumirea ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, din cauza unor replici referitoare la ţigani şi la filmul "Borat", a fost difuzat, luni seară, la Bucureşti, în cadrul "Nopţii fanilor Top Gear".

1762 afișări
Imaginea articolului Episodul "Top Gear" filmat în România - difuzat luni seară în Capitală, la "Noaptea fanilor Top Gear"

Episodul "Top Gear" filmat în România - difuzat luni seară în Capitală, la "Noaptea fanilor Top Gear" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Episodul din celebra emisiune auto "Top Gear", filmat anul trecut în România şi transmis în noiembrie pe posturile BBC 2 şi BBC, a fost difuzat în premieră în România la cinematograful Movieplex din Bucureşti, în cadrul maratonului "Noaptea fanilor Top Gear".

Pentru acest episod, primul din sezonul al 14-lea al emisiunii "Top Gear", Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond au filmat în România. Echipa "Top Gear" a filmat la Palatul Parlamentului, la Mamaia şi pe Transfăgărăşan. Clarkson a filmat într-un Aston Martin DBS Volante, Hammond, într-un Ferrari California, şi James, într-un Lamborghini Gallardo Spider.

Totul a început la Mamaia, unde englezii au observat cu stupoare că maşinile lor scumpe abia fac faţă maşinilor de lux de pe străzile româneşti. Mai departe, traseul i-a dus pe prezentatori la Bucureşti. Chiar dacă traficul i-a nemulţumit, cei trei englezi au uitat de probleme când li s-a permis accesul în tunelurile de sub Casa Poporului, unde au făcut întreceri cu maşinile.

După alte câteva aventuri prin România rurală, cei trei au ajuns pe Transfăgărăşan, fiind foarte încântaţi de "circuitul" construit în munte. La final, Clarkson a descris drumul pe Transfăgărăşan ca fiind "cel mai bun drum pe care a condus vreodată". Hammond a remarcat că pilotul de pe elicopter care le-a ţinut echipa de filmare în aer "a fost incredibil", iar James May, cel mai liniştit dintre cei trei, a rămas cu gândul la Dacia Sandero, maşina pe care a încercat-o în emisiune.

În momentul în care s-au deplasat în zonele rurale, Clarkson şi-a pus pălărie şi a spus că "intră în ţara lui Borat", făcând referire la filmul "Borat", cu Sacha Baron Cohen în rolul principal.

În timpul episodului, Clarkson spune: "Port această pălărie pentru ca ţiganii să creadă că sunt de-al lor (...) Mi s-a spus că pot fi violenţi dacă nu le place cum arăţi".

O altă afirmaţie făcută de Clarkson se referă la nişte localnici care, într-un sat, construiau o casă. Prezentatorul a spus că aceştia înalţă "spânzurători". De asemenea, Clarkson apare în episodul filmat în România spălându-se pe faţă şi spunând: "cât de tare - apă comunistă proaspătă".

Ulterior difuzării acestui episod pe BBC 2 şi BBC, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a cerut producătorilor emisiunii "Top Gear" reeditarea episodului filmat în România şi scoaterea unor replici "ofensatoare" referitoare la "ţigani" şi la filmul "Borat".

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat faptul că ambasadorul Ion Jinga a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii "Top Gear", din cauză că unele dintre comentariile făcute de Jeremy Clarkson la adresa României - "o ţară a ţiganilor" sau "ţara lui Borat" - nu corespund realităţii.

"La 15 noiembrie 2009, canalul BBC 2 a difuzat primul episod din noul sezon al emisiunii TV cu profil automobilistic «Top Gear», cu titlul «Decapotabile în România». Având în vedere unele din comentarii făcute de Jeremy Clarkson, realizatorul emisiunii, la adresa României, precum «o ţară a ţiganilor» sau «ţara lui Borat», care nu corespund realităţii, şi ţinând cont de faptul că materialul a fost reluat de canalul BBC, urmând ca apoi să fie distribuit la nivel global prin alte reţele de televiziune, ambasadorul României a adresat o scrisoare producătorilor emisiunii, în vederea reeditării şi extragerii acestor comentarii din material. În scrisoare, ambasadorul şi-a manifestat aprecierea la adresa emisiunii, a subliniat libertatea de exprimare a presei şi spiritul non-discriminării, aducând la cunoştinţa producătorilor ponderea statistică a cetăţenilor din România, respectiv români 89,5%, de etnie maghiară 6,5%, de etnie romă 2,5% şi 1,5% din alte grupuri etnice", a declarat atunci pentru MEDIAFAX Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.

Cu toate acestea, episodul filmat în România a fost prezentat în cadrul "Nopţii fanilor Top Gear" nereeditat, comentariile făcute de Jeremy Clarkson la adresa României nepărând să deranjeze publicul. Dimpotrivă, cei prezenţi la cinematograf au râs şi au aplaudat prestaţia lui Jeremy Clarkson, James May şi Richard Hammond din emisiunea filmată în România.

În cadrul maratonului "Noaptea fanilor Top Gear" publicul a mai putut vedea şi alte episoade din emisiunea "Top Gear".

Episodul "Top Gear" filmat în România va fi difuzat vineri, de la ora 23.05, şi pe postul Antena 3.

Show-ul TV "Top Gear" raportează ca audienţă un miliard de telespectatori, fiind a doua cea mai urmărită emisiune din lume, după "Oprah". Emisiunea "Top Gear" atinge un public din peste 94 de ţări şi rămâne fidelă conceptului de a face maşinile distractive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici