EUROVISION 2012: Armenia refuză să participe la concursul găzduit de Azerbaidjan

Armenia a anunţat, miercuri, că refuză să participe la concursul Eurovision 2012, care va fi găzduit în luna mai de Azerbaidjan, o fostă republică sovietică aflată în conflict cu autorităţile de la Erevan, a anunţat televiziunea publică armeană, care trebuia să difuzeze evenimentul.

520 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2012: Armenia refuză să participe la concursul găzduit de Azerbaidjan

EUROVISION 2012: Armenia refuză să participe la concursul găzduit de Azerbaidjan

"Armenia a luat decizia de a refuza să participe la ediţia din 2012 a concursului Eurovision de la Baku", a declarat Gaguik Bourniatian, directorul general al televiziunii publice din Armenia, care trebuia să transmită această competiţie muzicală.

"Deşi autorităţile azere au oferit garanţii de securitate tuturor ţărilor participante, în urmă cu câteva zile, preşedintele Azerbaidjanului a făcut o excepţie pentru unul dintre aceste state, declarând că inamicul numărul unu pentru Azerbaidjan sunt armenii din lumea întreagă", se afirmă în comunicatul emis de televiziunea publică din Armenia.

"Nu există nicio logică să trimiţi un participant într-o ţară în care va fi primit ca un inamic", potrivit aceleiaşi surse.

European Broadcasting Union (EBU), care organizează evenimentul, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie "nefericită".

"Suntem în mod evident dezamăgiţi de decizia difuzorului de a se retrage din concursul Eurovision din acest an", a declarat Jon Ola Sand, directorul executiv al concursului, pe site-ul EBU.

"În ciuda eforturilor EBU şi ale difuzorului gazdă de a asigura o participare în condiţii sigure pentru delegaţia armeană la concursul din acest an, circumstanţe care au depăşit nivelul nostru de control au condus la această decizie nefericită", a adăugat Jon Ola Sand.

La rândul său, secretarul executiv al partidului aflat la putere în Azerbaidjan, Ali Ahmedov, consideră că "refuzul armean de a participa la un concurs atât de respectat va altera şi mai mult imaginea, deja pătată, a Armeniei".

Armenia şi Azerbaidjanul îşi dispută de câţiva ani controlul asupra provinciei Nagorno-Karabah, o regiune separatistă din Azerbaidjan populată în majoritate de armeni.

Ataşată la Azerbaidjan în timpul epocii sovietice, această regiune şi-a proclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, după un război care a făcut circa 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994.

Un armistiţiu a fost semnat în 1994, dar autorităţile de la Baku şi Erevan nu reuşesc să se pună de acord asupra statutului regiunii, care rămâne o sursă de tensiune în Caucazul de Sud, o zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia.

În februarie, un grup de cântăreţi armeni cerea într-o scrisoare deschisă boicotarea concursului, iar printre ei s-au aflat inclusiv trei foşti participanţi la Eurovision.

Această decizie a provocat reacţii aprinse în blogosfera armeană.

"Ar fi putut să anunţe mai devreme, cu demnitate, pentru ca decizia lor să impună respect. În schimb, ei au recurs la aceste jocuri stupide de propagandă şi la minciuni categorice", afirmă Mika Artian.

Un alt blogger şi-a exprimat însă sprijinul pentru această decizie: "Cel puţin, un lucru bun a fost făcut. Am terminat cu problema asta", a scris Narek Galstian.

Duetul azer Ell şi Niki a câştigat în mai 2011 cea de-a 56-a ediţie a concursului Eurovision, organizată în Germania. Aşa cum o impune tradiţia competiţiei, Azerbaidjanul va organiza în consecinţă, în luna mai, ediţia din 2012 a concursului Eurovision.

Selecţia naţională pentru alegerea cântecului care va reprezenta România la Eurovision va avea loc pe 10 martie, urmând ca piesa câştigătoare să participe în prima semifinală Eurovision, pe 22 mai, la Baku, Azerbaidjan. Finala internaţională Eurovision are loc anul acesta pe 26 mai.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici