Fanii cântăreţului Michael Jackson comemorează un an de la moartea artistului

Fanii cântăreţului Michael Jackson vor aprinde, vineri, lumânări în lumea întreagă, pentru a comemora un an de la moartea artistului lor preferat, atât de controversat în timpul vieţii, care a câştigat însă după moarte o uriaşă cotă de popularitate şi un miliard de dolari.

46 afișări
Imaginea articolului Fanii cântăreţului Michael Jackson comemorează un an de la moartea artistului

Fanii cântăreţului Michael Jackson comemorează un an de la moartea artistului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fanii din Hanoi (Vietnam) au organizat o noapte specială, în cadrul căreia au ascultat cântecele starului, iar 50 de fani japonezi - câte unul pentru fiecare an din viaţa artistului - au fost selecţionaţi din 10.000 de persoane pentru a petrece noaptea în Tokyo Tower printre diverse obiecte care au aparţinut cântăreţului american, incluse în Neverland Collection.

"Ideea poate părea puţin ciudată pentru civilizaţiile occidentale, însă în Japonia, tradiţia de a te afla alături de obiectele care au aparţinut celor dragi, în ziua în care se comemorează decesul acestora, este un ritual important", a declarat Hiroyuki Takamura, proprietarul Tokyo Tower.

În Philippine, peste 1.500 de deţinuţi care au făcut vâlvă pe internet în urmă cu doi ani, postând pe YouTube propria lor coregrafie pentru cântecul "Thriller", pe baza celei originale, care a atras 23 de milioane de vizitatori, îi vor aduce şi ei un omagiu "regelui muzicii pop". În spatele porţilor Centrului de detenţie şi reabilitare din Cebu, deţinuţii vor cânta şi dansa pe câteva dintre piesele megastarului, după care vor executa din nou acea coregrafie devenită de acum celebră.

Moartea bruscă a cântăreţului Michael Jackson pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, în Los Angeles, a declanşat un val de tristeţe şi de simpatie pe plan internaţional pentru fostul copil minune al showbiz-ului american. În iunie, Jackson repeta intens pentru concertele programate la Londra la mijlocul lunii iulie, despre care presa internaţională susţinea că urmau să revitalizeze cariera starului, puternic afectată de excentricităţile acestuia din viaţa de adult şi de procesul intens mediatizat în care a fost acuzat de molestare sexuală a unui băiat în vârstă de 13 ani.

La un an de la moartea sa, Michael Jackson este din nou idolatrizat, iar datoriile sale sunt doar o palidă amintire din trecut.

Potrivit revistei Billboard, câştigurile generate de Michael Jackson în ultimele 12 luni au depăşit un miliard de dolari. Dintre acestea, vânzările de albume au generat 383 de milioane de dolari, iar încasările obţinute de documentarul "This Is It" au fost de aproape 400 de milioane de dolari.

Şi după moarte, la fel ca în timpul vieţii sale, controversele asociate cu numele starului american continuă, medicul său personal aşteptând procesul în care este acuzat de omucidere involuntară prin administrarea unui anestezic puternic în timpul somnului, iar sora cântăreţului, La Toya, susţinând recent că fratele ei a fost asasinat pentru catalogul lui muzical.

Fondul care administrează averea lui Michael Jackson are la rândul lui probleme cu un film documentar, intitulat "King of Pop", care se lansează în Japonia, vineri. Fundaţia susţine că publicitatea făcută acestui film "i-a indus în eroare pe fanii lui Michael Jackson, deoarece i-a făcut să creadă că acesta este un film autorizat".

"Acest film nu poate folosi în mod legal niciunul dintre cântecele lui Michael sau înregistrări cu acestea pe coloana sonoră", afirmă într-un comunicat reprezentanţii fondului care administrează averea starului.

"Fanii lui Michael ar trebui să ştie, de asemenea, că banii încasaţi de acest film nu vor ajunge în contul Fondului, care, potrivit dorinţelor lui Michael, are misiunea de a se asigura că de pe urma moştenirii lui artistice vor beneficia cei trei copii, mama şi organizaţiile de caritate pe care le-a susţinut", se afirmă în acelaşi comunicat.

Nu există evenimente-tribut majore programate pentru ziua de vineri de către reprezentanţii Fondului Michael Jackson, care deţin drepturile de autor asupra catalogului muzical al artistului şi dreptul de a organiza expoziţii şi licitaţii cu obiecte care i-au aparţinut acestuia.

Însă în Gary, oraşul natal al lui Michael Jackson, mama cântăreţului, Katherine, va participa la ceremonia de dezvelire a unui monument în faţa modestei case în care grupul Jackson 5 şi-a început cariera muzicală în urmă cu o jumătate de secol. O slujbă religioasă va urma acestei ceremonii, care se va încheia prin difuzarea piesei "We Are The World".

Cei trei copii ai starului - Prince Michael, Paris şi Blanket - vor participa la o ceremonie şi slujbă privată în Gary.

Cimitirul în care a fost înmormântat Michael Jackson, în apropiere de Los Angeles, îşi va deschide porţile, vineri, pentru toţi fanii megastarului, însă aceştia nu vor putea intra în uriaşul mausoleu în care artistul îşi doarme somnul de veci.

La rândul său, tatăl cântăreţului, Joe, a participat la organizarea unui eveniment-tribut, intitulat "Forever Michael", ce va avea loc pe 26 iunie la un hotel din Beverly Hills. Katherine Jackson a aprobat iniţiativa şi va lansa cu această ocazie un volum cu fotografii de familie, intitulat "Never Can Say Good-bye".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici