Fanii din Azerbaidjan ai concursului Eurovision, anchetaţi de poliţie

Mai mulţi cetăţeni din Azerbaidjan, care în timpul concursului Eurovision, desfăşurat în luna mai, au votat pentru reprezentanţii ţării vecine, Armenia, au fost anchetaţi de poliţie, fiind acuzaţi de lipsă de patriotism, informează bbc.co.uk.

28 afișări
Imaginea articolului Fanii din Azerbaidjan ai concursului Eurovision, anchetaţi de poliţie

Fanii din Azerbaidjan ai concursului Eurovision, anchetaţi de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un bărbat din Azerbaidjan a declarat pentru BBC că a fost acuzat de lipsă de patriotism, reprezentând "un potenţial pericol pentru securitatea naţională", deoarece în concursul Eurovision din luna mai a votat pentru piesa Armeniei, intitulată "Jan Jan".

Autorităţile din Azerbaidjan au declarat că civilii au fost arareori invitaţi să dea explicaţii pentru voturile acordate reprezentanţilor Armeniei.

Cele două state s-au aflat în război în anii 1990, disputându-şi provincia Nagorno-Karabah.

Un total de 43 de persoane din Azerbaidjan au votat pentru Armenia în cadrul concursului Eurovision, dar nu se ştie pentru moment câţi dintre aceştia au fost anchetaţi de poliţie.

În noiembrie 2008, conducătorii celor două state au fost de acord să îşi intensifice eforturile în găsirea unei soluţii politice pentru disputa lor teritorială. Şefii celor două state au declarat că au făcut progrese importante în timpul discuţiilor pe care le-au avut la Praga, în luna mai, în cadrul summit-ului Eastern Partnership, în care s-a discutat relaţia dintre UE şi statele din estul continentului.

Corespondentul BBC din Azerbaidjan declară că nu se cunoaşte deocamdată motivul pentru care autorităţile din această republică caucaziană au decis să chestioneze persoanele civile la trei luni după ediţia din acest an a concursului Eurovision.

Militanţii pentru respectarea drepturilor civile au declarat că libertatea de expresie este tot mai mult încălcată în Azerbaidjan sub preşedinţia lui Ilham Aliev.

Norvegianul Alexander Rybak a câştigat competiţia Eurovision 2009, organizată la Moscova, cu piesa "Fairytale", care a obţinut un total de 387 de puncte.

Elena Gheorghe, reprezentanta României la Eurovision, s-a clasat pe locul al 19-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici