Festivalul de la Glastonbury sărbătoreşte 40 de ani, cu 170.000 de participanţi, în weekend

Festivalul de la Glastonbury sărbătoreşte 40 de ani, cu 170.000 de participanţi la ediţia din acest an, care are loc de vineri până duminică, pe terenurile unei ferme din ţinutul englez Somerset, cu nume precum Gorillaz, Snoop Dogg, Shakira şi Willie Nelson pe afiş.

72 afișări
Imaginea articolului Festivalul de la Glastonbury sărbătoreşte 40 de ani, cu 170.000 de participanţi, în weekend

Festivalul de la Glastonbury sărbătoreşte 40 de ani, cu 170.000 de participanţi, în weekend (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 40 de ani de la lansare, Festivalul de la Glastonbury îşi deschide porţile vineri, aducând pe cele 45 de scene pentru concerte, împrăştiate pe cele 360 de hectare ale fermei lui Michael Eavis, fondatorul evenimentului, trupe şi artişti importanţi ai scenei muzicale internaţionale, dar şi cunoscuţi în medii mai restrânse, festivalul reuşind să îşi păstreze strălucirea. În total, vor da reprezentaţii circa 700 de artişti la această ediţie.

Capul de afiş al serii de vineri, care trebuia să fie iniţial trupa U2, ce şi-a anulat concertul la Glastonbury din cauza operaţiei la spate suferite de Bono, va fi formaţia Gorillaz.

Printre ceilalţi "grei" care vor lua parte la această ediţie, se află cântăreţul de soul Stevie Wonder, rapperul Snoop Dogg, vedeta latino Shakira, cântăreţul country Willie Nelson şi trupa Muse.

Dacă în ultimii ani, Glastonbury a însemnat ploaie, noroi şi cizme de cauciuc, în 2005 furtuna smulgând 300 de corturi, pentru weekend-ul acesta previziunile meteorologice anunţă vreme însorită.

Festivalul de la Glastonbury a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart.

O perioadă, festivalul nu a mai fost organizat anual, însă în anii '90 a căpătat anvergura internaţională pe care o are şi în prezent. Evenimentul a permis unor trupe precum Radiohead, care au cântat la Glastonbury în 1997, Coldplay, după reprezentaţia din 2002, sau Muse, prin concertul din 2004, să îşi croiască drumul către succes.

Organizatorii şi-au atras critici când i-au oferit rapperului american Jay-Z posibilitatea de a cânta în cea mai importantă seară, sâmbăta, însă acestea au încetat după ce cântăreţul a susţinut unul din cele mai bune spectacole de la Glastonbury.

Festivalul a cunoscut şi nişte momente mai triste, în 1990, când 235 de persoane au fost arestate după ce s-au luat la bătaie cu poliţia, sau anul trecut, când decesul lui Michael Jackson a survenit chiar înaintea începerii evenimentului.

În mare parte, succesul Festivalului de la Glastonbury rezultă din legăturile evenimentului cu mitologia: legendarul Rege Arthur ar fi îngropat în apropiere şi se spune că Iisus ar fi vizitat regiunea alături de Sfântul Iosif din Arimateea, ceea ce a inspirat poemul "Ierusalim" de William Blake.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici