File de istorie. Un manuscris al lui Albert Einstein a fost vândut pentru o sumă record

  • Manuscriptul este unul din cele două lucrări de anvergură, muncite riguros, pentru teoria relativităţii.
  • Documentul rar, de 54 de pagini, cu calcule de când fizicianul lucra la teoria relativităţii, a fost vândut pentru suma de peste 13 milioane de dolari.
  • Licitaţia a avut loc la celebra casă de licitaţii Christie's din Paris, marţi.
1053 afișări
Imaginea articolului File de istorie. Un manuscris al lui Albert Einstein a fost vândut pentru o sumă record

FOTO AFP

Manuscrisul a fost păstrat şi conservat de către inginerul de origine elveţiano-italiană Michele Besso, care a lucrat la calcule alături Einstein, conform nbcnews.
 
Acesta a păstrat documentul „impecabil” în casa sa, până la moartea sa, în 1995.
 
„Manuscrisul nu este legat, sunt multe pagini de mărimi diferite care îţi fac o primă impresie despre munca plină de energie a lui Einstein şi colegul său, Besso”, spune Vincent Belloy, specialist în cărţi şi manuscrise la Christie's. 
 
Nu este clar cum a ajuns documentul la Besso, „ori l-a luat de la Einstein, ori acesta i l-a trimis, pentru a lucra la cercetare”, adaugă expertul.
 
Christie's a descris manuscriptul ca fiind „unul dintre cele mai importante documente ştiinţifice ale secolului al XX-lea”.  Casa de licitaţie nu a vrut să divulge identitatea cumpărătorului.
 
Teoria relativităţii a fost publicată pe 25 noiembrie 1915 şi a schimbat întreaga discuţie despre înţelegerea spaţiului, a gravitaţiei şi a timpului. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici