Filmele nominalizate la Oscar 2020, printre marile succese comerciale ale deceniului

Lungmetrajele nominalizate la Oscar în 2020 au generat până în prezent încasări totale de peste 750 de milioane de dolari în box office-ul nord-american, acesta fiind al doilea cel mai bun rezultat obţinut în ultimul deceniu de filme selectate pentru trofeul Academiei americane, după cel din 2019.

2644 afișări
Imaginea articolului Filmele nominalizate la Oscar 2020, printre marile succese comerciale ale deceniului

Filmele nominalizate la Oscar 2020, printre cele mai mari succese comerciale ale deceniului

Şapte dintre cele nouă lungmetraje nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film au generat încasări totale de 747,2 milioane de dolari în America de Nord, potrivit Comscore. Nu există informaţii despre celelalte două filme, "The Irishman", de Martin Scorsese, şi "Marriage Story", de Noah Baumbach, ambele fiind distribuite de platforma Netflix.

Rezultatul este printre cele mai bune în ultimul deceniu în ceea ce priveşte concurenţii la Oscarul pentru cel mai bun film. Doar anul trecut au fost înregistrate încasări mai mari până la momentul anunţului nominalizărilor, respectiv de 1,26 de miliarde de dolari în America de Nord.

Aceasta a fost cea mai mare cifră de încasări pentru filmele nominalizate la Oscar, din 2010, când "Toy Story 3", "Inception/ / Începutul" şi "True Grit/ Adevăratul curaj" adunau 1,35 de miliarde de dolari. De fapt, în 2019, a fost pentru prima dată din 2012 când totalul încasărilor înregistrate de filmele nominalizate depăşea un miliard de dolari.

În ultimii ani, membrii Academiei de film americane au fost acuzaţi că au pierdut legătura cu gusturile publicului. Cei mai recenţi câştigători ai Oscarului pentru cel mai bun film au avut cifre de audienţă mai degrabă modeste în cinematografele americane, de la cele 28 de milioane de dolari raportate de "Moonlight/ În lumina lunii" până la "The Shape of Water/ Forma apei" (cu 64 de milioane) şi "Spotlight" (45 de milioane). De fapt, din 2011, singura producţie care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film şi a avut încasări mai mari de 100 de milioane de dolari în Statele Unite este "Argo", cu 136 milioane de dolari.

Marele câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film anul trecut a fost "Green Book", care a generat până în prezent încasări de 85 de milioane de dolari în America de Nord.

"În 2020, grupul de filme nominalizate a generat unele dintre cele mai mari încasări din ultimii ani, iar acest lucru ar putea fi benefic din punct de vedere al audienţei pentru gala din 9 februarie", spune analistul Paul Dergarabedian de la Comscore.

În urmă cu un deceniu, Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) a decis să crească numărul de pelicule nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj de la cinci la maximum zece, pentru a include şi eventuale succese comerciale.

Anul acesta, cele mai mari încasări le are producţia Warner Bros. "Joker", de Todd Phillips, cu 334 de milioane de dolari în America de Nord şi 1,07 miliarde la nivel global. Filmul a primit şi cele mai multe nominalizări la Oscar, 11.

În top urmează producţia Sony "Once Upon a Time in Hollywood", cu 141,1 milioane de dolari în America de Nord, producţia Fox/ Disney "Ford v Ferrari" (111,4 milioane de dolari), producţia Sony "Little Women" (74 de milioane de dolari), producţia Amblin/ Universal "1917" (39,2 milioane de dolari), producţia Neon "Parasite" (25,4 milioane de dolari) şi producţia Fox Searchlight "Jojo Rabbit" (22 de milioane de dolari).

În urmă cu doi ani, filmele nominalizate la Oscar aveau încasări de 380,1 milioane de dolari în America de Nord la momentul anunţului selecţiei. În 2017, încasările au fost de 483,9 milioane de dolari, în 2016 - 606,6 milioane de dolari, în 2015 - 205,1 milioane de dolari, în 2014 - 687,3 milioane de dolari, în 2013 - de 620,4 milioane de dolari, potrivit Comscore.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici