Filmul "Exodus: Zei şi regi", de Ridley Scott, interzis în Maroc

Filmul "Exodus: Zei şi regi/ Exodus: Gods and Kings", cel mai recent lungmetraj regizat de Ridley Scott, a fost interzis în Maroc, cu o zi înainte de lansarea oficială a peliculei, informează lefigaro.fr.

1381 afișări
Imaginea articolului Filmul "Exodus: Zei şi regi", de Ridley Scott, interzis în Maroc

Filmul "Exodus: Zei şi regi", de Ridley Scott, interzis în Maroc (Imagine: Captură Video)

Centrul cinematografic marocan (CCM) a obligat sălile de cinema din întreaga ţară să anuleze toate proiecţiile care erau programate.

Decembrie pare să fie luna polemicilor în cinematografia mondială. După controversele generate de filmul "The Interview", noul film al regizorului Ridley Scott, "Exodus: Zei şi regi", a fost anulat în sălile de cinematograf. De această dată Marocul a fost ţara care a vizat o superproducţie americană, anulând distribuirea peliculei la scară naţională, cu o singură zi înainte de lansarea sa oficială.

Cu toate acestea, CCM avizase favorabil distribuirea filmului în Maroc, înainte de a se răzgândi.

"Am fost sunat şi ameninţat cu închiderea cinema-ului dacă nu anulez proiecţia acestui film", a declarat Hassan Belkady, administratorul cinematografului Rif din Casablanca.

După "Noe", de Darren Aronofsky, lansat la începutul acestui an, Ridley Scott a adaptat la rândul său pentru marele ecran un episod din Biblie. Filmul său spune povestea profetului Moise, care a condus poporul evreu în afara Egiptului, pe vremea faraonilor.

Contactat de AFP, directorul CCM, Sarim Fassi-Fihri, nu a dorit să vorbească despre motivele care au stat la baza acestei interdicţii, explicând doar faptul că este vorba de o decizie a "comisiei de control" a filmelor, care a preferat "să anunţe distribuitorul despre decizia sa, în loc să o explice". Potrivit Le Figaro, este vorba de aceleaşi motive ca în Egipt, unde difuarea filmului a fost interzisă, din cauza "impreciziilor istorice şi religioase".

În vara acestui an, Ridley Scott a explicat că a dorit să interpreteze scena separării în două părţi a apelor din Marea Roşie ca pe un fenomen natural, nu ca pe un miracol divin, iar acest fapt nu a fost pe placul anumitor comunităţi religioase.

Apoi, actorul Christian Bale, care îl joacă pe Moise, a descris acest personaj ca fiind un "schizofrenic" şi un "barbar".

Pentru a-şi pregăti rolul, actorul galez, în vârstă de 40 de ani, şi-a considerat personajul drept "un luptător pentru libertate". A preferat să vadă în el un "om complicat" şi nu a dorit deloc să facă din el un erou: "Luptătorul pentru libertate, aşa cum este el considerat de un om, va fi terorist, pentru un alt om". Aceste declaraţii au generat polemici aprinse.

Filmul "Exodus: Gods and Kings" a fost criticat şi pe reţelele de socializare din Statele Unite ale Americii, dar dintr-un alt motiv: predominanţa actorilor caucazieni în cursa pentru obţinerea rolurilor lui Moise şi ale faraonului, în timp ce actorii de culoare interpretează în special roluri de sclavi şi de hoţi.

Lungmetrajul "Noe" a fost la rândul său interzis înainte de lansarea sa oficială în mai multe ţări, precum Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Filmul îl aduce în scenă pe patriarhul biblic, interpretat de Russell Crowe, fapt contrar doctrinei islamice. Aceeaşi problemă pare să apară şi în cazul lui Moise, considerat un profet de către musulmani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici