Filmul "Le Scaphandre et le Papillon", al lui Julian Schnabel, a primit premiul Lumière 2007

Filmul "Le Scaphandre et le Papillon/ The Diving Bell and the Butterfly", al regizorului Julian Schnabel, a câştigat, duminică seara, trofeul pentru cel mai bun film, la gala premiilor Lumière, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur, relatează trimisul MEDIAFAX la Paris.

4 afișări
Imaginea articolului Filmul "Le Scaphandre et le Papillon", al lui Julian Schnabel, a primit premiul Lumière 2007

Filmul "Le Scaphandre et le Papillon", al lui Julian Schnabel, a primit premiul Lumière 2007

Schnabel, care a fost desemnat, la Festivalul de la Cannes 2007, cel mai bun regizor pentru acelaşi film, nu a fost prezent duminică seara la ceremonie, el fiind la Los Angeles, unde pelicula sa a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, iar el a fost numit cel mai bun regizor. Astfel, trofeul a fost înmânat de către regizorul Claude Lelouch, cel care a prezidat această ediţie a premiilor, producătorului filmului câştigător.

Julian Schnabel, un binecunoscut regizor şi pictor american, a câştigat în 2007 foarte multe premii din partea asociaţiilor de critici. "Le Scaphandre et le Papillon" spune povestea lui Jean-Dominique Bauby, care are 43 de ani şi este un tată fericit. Însă acesta suferă un atac cerebral şi, după ce se trezeşte din comă, îşi dă seama că a rămas paralizat complet. Bărbatul mai poate doar să clipească cu un singur ochi. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby scrie o carte, "Scafandrul şi fluturele", frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare. Acesta este cel de-al treilea lungmetraj al lui Schnabel, pe lângă "Basquiat" (1996) şi "Viaţa şi epoca lui Reinaldo Arenas" (2000). Filmul a fost prezentat, în toamna anului trecut, şi la Festivalul DaKino.

În cadrul ediţiilor precedente ale premiilor Lumière, au primit titlul de cel mai bun film producţiile "Nu spune nimănui" (regia - Guillaume Canet, 2006) , "Şi inima mi se opri în loc" (regia - Jacques Audiard, 2005), "Amelie" (regia - Jean-Pierre Jeunet, 2001), "Ioana d'Arc" (regia - Luc Besson, 1999), "Corul" (regia - Christophe Barratier, 2004), "Amen" (regia - Costa-Gavras, 2002) etc.

Corespondenţii străini de presă de la Paris, cei care acordă premiile Lumière, l-au numit pe Abdellatif Kechiche cel mai bun regizor, pentru filmul "La Graine et le mulet". Pentru acelaşi film, Hafsia Herzi a luat premiul pentru cea mai promiţătoare actriţă, în timp ce Marion Cotillard, care nu a fost prezentă la ceremonie, a fost desemnată cea mai bună actriţă, pentru rolul său din "La vie en rose", unde o interpretează pe Edith Piaf. De asemenea, drama muzicală "La vie en rose" a primit premiul publicului pentru cel mai bun film. Cel mai bun actor a fost desemnat Mathieu Amalric, pentru rolul din "Le Scaphandre et le Papillon".

În cadrul ceremoniei, a mai fost premiat Alfred Lot pentru scenariul filmului "La Chambre des Morts", Jocelyn Quivrin a fost numit cel mai promiţător actor, pentru rolul din "99 Francs", filmul "Delice Paloma" a fost desemnat cel mai bun film francofon.

Ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la primăria Parisului, a mai cuprins şi un omagiu adus actorului Jean-Pierre Marielle, care a împlinit 50 de ani de carieră.

Premiile Lumière, aflate la cea de-a 13-a ediţie, sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur şi sunt acordate de corespondenţii străini de presă din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici