FOCUS: Paul Anka a adus la Bucureşti bucuria de a cânta şi de a fi pe scenă

Cântăreţul şi compozitorul Paul Anka a susţinut primul său concert pentru publicul român, marţi seară, la Sala Palatului din Capitală, în faţa a circa 4.000 de persoane cărora le-a transmis bucuria sa de a cânta, de a fi în mijlocul lor şi nostalgia modei jazz-ului şi rock 'n' roll-ului.

55 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Paul Anka a adus la Bucureşti bucuria de a cânta şi de a fi pe scenă

FOCUS: Paul Anka a adus la Bucureşti bucuria de a cânta şi de a fi pe scenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concertul lui Anka a fost unul plin de surprize şi de haz, începând de la modul în care cântăreţul şi-a făcut apariţia, interpretând primul său hit, "Diana", în mijlocul sălii, după ce orchestra sa, de 13 muzicieni, a urcat pe scenă, până la mesajele transmise unuia sau altuia din public, păstrând linia melodică a piesei pe care o interpreta în acel moment.

De altfel, comunicarea cu publicul pe tot parcursul show-ului a fost privilegiată de artist, care nu mai contenea să mulţumească pentru aplauze şi să-şi arate entuziasmul faţă de faptul că se află pentru prima dată la Bucureşti. Anka a afişat o sprinteneală şi o veselie contagioase pe tot parcursul spectacolului de aproape două ore, a făcut un public mai degrabă vârstnic să sară de pe scaune şi să se danseze, alternând aceste momente cu unele mai sentimentale, când amintea de vechi prieteni cântăreţi sau când prezenta fotografii alb-negru din trecutul său sau poze cu familia.

"Iată-mă pentru prima oară în Bucureşti şi, după cum vă aud, nu va fi ultima. Vă mulţumesc", a exclamat Anka, după numai patru piese. Următoarea melodie interpretată a fost "Times of Your Life", pe care a amintit că a înregistrat-o ca jingle pentru Kodak, în 1975. Pe fundal au fost proiectate fotografii şi înregistrări video de la spectacolele sale sau alături de artişti ca Elvis Presley sau Celine Dion, iar spre final, mai multe poze cu fetiţe, artistul prezentându-şi astfel publicului cele cinci fiice (Amelia, Anthea, Alicia, Amanda şi Alexandra), nepoţii şi apoi pe primul său fiu, Ethan, în vârstă de 4 ani.

Paul Anka a trecut apoi la interpretarea unor melodii de pe albumul său de cover-uri "Rock Swings", lansat în 2005, pe care sunt incluse piese celebre de rock şi pop în cheie swing. Astfel, el a cântat "Jump", a lui Van Halen, şi "Tears in Heaven", a "amicului" său care urmează să vină la Bucureşti Eric Clapton.

Începând să cânte la pian, artistul a anunţat că va interpreta o melodie pe care a compus-o demult cu un tânăr, care a murit de curând, iar despre piesa respectivă s-a crezut că este una nouă, făcându-se şi un film în jurul ei. Piesa - "This Is It" -, interpretată de Michael Jackson, compusă de cei doi muzicieni în 1983, a fost redată la pian de Anka, iar la final, publicul a putut asculta o înregistrare cu interpretarea regretatului rege al muzicii pop.

De asemenea, după interpretarea solo a celebrei "My Way", pe care a compus-o, Anka a cântat piesa şi "în duet" cu Frank Sinatra, mulţumindu-i şi acestui "vechi prieten" a cărui voce înregistrată i s-a alăturat în concert.

"Put Your Hand On My Shoulder" a fost însoţită de dansul cântăreţului cu o spectatoare, pe care a întrebat-o apoi cum o cheamă şi i-a cântat pe aceeaşi linie melodică: "Claudia, Claudia, nu pot să cred ce văd, dintre toate femeile din Bucureşti". Tot cântând şi plimbându-se printre rândurile de spectatori, Paul Anka s-a oferit să-şi facă el poză, pentru una din spectatoarele care îl urmăreau cu obiectivele camerelor. "Ai un aparat de fotografiat... Lasă-mă să fac eu poza.... Mă aflu pentru prima dată la Bucureşti şi vreau să ai o poză bună", cânta Anka fotografiindu-se.

Apoi s-a oferit să interpreteze tot ceea ce îi cer spectatorii şi s-a ales cu solicitarea să cânte ceva în italiană, fapt care l-a bucurat foarte mult, mărturisind, tot într-o cântare, că a interpretat într-o perioadă melodii în italiană, dar nu se aştepta să primească o astfel de cerere. După ce a cântat piesa în italiană, i s-a adresat din nou cântând şi provocând hohote de râs celui care i-o ceruse: "Deci oricine ai fi trebuie să îţi mulţumesc. Nu pot rămâne prea mult pe scenă... Dacă mai vrei să asculţi vreun cântec italian al meu, du-te şi ia un CD".

Publicul a rămas în picioare cât timp Paul Anka a mai cântat "New York, New York", "Johnny B. Goode", "Rollin' on the river" şi din nou "Diana", dansând pe toate aceste melodii şi mai cerând "încă una" când spectatorii se aşteptau ca show-ul care îi ţinea în priză să ia sfârşit.

"Vă mulţumesc, Bucureşti, pentru anii pe care mi i-aţi dat. Vă iubesc şi eu", a spus Paul Anka şi a strâns mâinile celor veniţi lângă scenă, înainte de a se retrage cu orchestra care a impresionat, de asemenea, la final printr-o interpretare energică în ritm trepidant susţinut a unor piese jazz instrumentale, dirijate de solist.

Paul Anka, născut într-o familie cu origini libaneze, la 30 iulie 1941, la Ottawa (Canada), îşi face prima apariţie TV în anul 1957, la doar 16 ani, cu primul său cântec, ce avea să devină un hit internaţional - "Diana". Acesta s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi l-a lansat pe Anka în muzica internaţională.

Anka s-a dovedit a fi nu numai un artist de mare succes, dar şi un compozitor de geniu, intrând în top 10 USA cu piese precum "You Are My Destiny", "Lonely Boy", "Put Your Head On My Shoulder", "Puppy Love", "My Home Town" şi "Dance on Little Girl".

Pe lângă Spanka Music, propria companie, manageriată la început de tatăl său, printre reuşitele lui Anka au fost inclusiv apariţiile în mai multe pelicule, dintre care cea mai notabilă a apărut în 1962, drama "The Longest Day", pentru care a scris coloana sonoră şi a primit o nominalizare la premiile Oscar.

Anka a înregistrat 125 de albume, inclusiv 10 albume pentru pieţele japoneză, spaniolă, franceză şi italiană, cu cântece compuse pentru fiecare ţară în parte.

Paul Anka deţine drepturi de autor asupra a peste 900 de cântece - 130 dintre ele cu interpreţi precum Elvis Presley, Barbra Streisand, Linda Ronstadt şi Robbie Williams, dar şi pentru celebrele melodii "My Way", compusă pentru Frank Sinatra, şi "She's a Lady", a lui Tom Jones.

În 1970, Anka a ajuns din nou în topuri cu piese precum "Having my Baby", "One Man Woman, One Woman Man", "I Don't Like to Sleep Alone", "There's Nothing Stronger than Our Love" şi "Times of Your Life".

În 2005, Anka a primit Ordinul Canadei şi o stea pe Walk of Fame din Toronto.

Paul Anka a vândut peste 15 milioane de albume şi a avut trei single-uri pe primul loc în Billboard Hot 100.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici