Video Fosila unui dinozaur necunoscut, descoperită în Patagonia

Paleontologii argentinieni şi brazilieni au descoperit în Patagonia argentiniană fosila unui dinozaur ierbivor gigant necunoscut de specialişti, cu o înălţime impresionantă, între 12 şi 15 metri, şi o lungime cuprinsă între 32 şi 34 de metri, veche de 88 de milioane de ani.

4 afișări

Dinozaurul, un ierbivor cu gâtul lung şi o greutate de cel puţin opt tone, este "a treia cea mai mare fosilă descoperită în lume şi cea mai completă dintre acestea", a declarat paleontologul argentinian Jorge Calvo, director al Centrului de paleontologie din cadrul Universităţii naţionale din Comahue, Argentina. Cercetătorii au descoperit 70% din scheletul dinozaurului.

Acesta este primul reprezentant al unei ramuri până recent necunoscute de titanozauri, numită Lognkosauria. Dinozaurul a fost numit "Futalognkosaurus dukei", un nume provenit din limba indienilor Mapuche, care înseamnă "şeful gigant al saurienilor". Cuvântul "dukei" a fost atribuit în semn de mulţumire faţă de compania privată Duke Energy Argentina, care a finanţat mare parte din săpăturile efectuate pe malul lacului artificial Lago Barreales, situat la 90 de kilometri de oraşul Neuquém, în nordul Patagoniei argentiniene.

Primele fragmente de schelet au fost descoperite în februarie 2000. De atunci, în afară de "Futalognkosaurus dukei", cercetătorii au mai descoperit peste 1.000 de fosile de animale şi plante diverse, pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici