FOTO A fost descoperită o nouă specie de peşte-curcubeu. Biolog: „O specie atât de elegantă şi frumoasă"

  • Mult sub valurile care înconjoară Maldive, există un curcubeu viu în "zona crepusculară" a oceanului, "fairy wrasse cu voaluri trandafirii", o specie de peşte colorat, nou pentru ştiinţă.
  • Peştele, care poartă denumirea ştiinţifică Cirrhilabrus finifenmaa, a fost descoperit la adâncimi cuprinse între 40 şi 70 de metri în ocean.
  • Numele onorează nuanţele roz uimitoare ale peştelui, precum şi trandafirul roz, floarea naţională a Maldivelor. "Finifenmaa" înseamnă "trandafir" în limba locală Dhivehi.
3840 afișări
Imaginea articolului FOTO A fost descoperită o nouă specie de peşte-curcubeu. Biolog: „O specie atât de elegantă şi frumoasă"

Sursa foto: Twitter

Deşi sute de specii de peşte se află în apele din apropierea şi din jurul naţiunii-arhipelag, acesta este primul peşte descris de un om de ştiinţă din Maldive - Ahmed Najeeb. Studiul care descrie peştele a fost publicat marţi în revista ZooKeys.
 
Întotdeauna oamenii de ştiinţă străini au fost cei care au descris speciile găsite în Maldive, fără prea multă implicare din partea oamenilor de ştiinţă locali", a declarat într-un comunicat Najeeb, coautor al studiului, biolog la Maldives Marine Research Institute. „De data aceasta este diferit şi a lua parte la ceva pentru prima dată a fost foarte interesant, mai ales că am avut ocazia să lucrez alături de ihtiologi de top pe o specie atât de elegantă şi frumoasă".
 
Peştele are o istorie de identitate greşită. Cercetătorii l-au găsit pentru prima dată în anii 1990, dar au crezut că este un adult aparţinând Cirrhilabrus rubrisquamis, sau zodiacul zânelor de catifea roşie. Această specie diferită fusese descrisă doar de la un singur peşte juvenil găsit la 1.000 de kilometri la sud de Maldive, în arhipelagul Chagos, potrivit CNN.
 
Wrasses, o familie de peşti în mare parte viu coloraţi, sunt cunoscuţi pentru faptul că îşi schimbă culoarea pe măsură ce trec de la puiet la adult, a declarat autorul principal al studiului, Luiz Rocha, curatorul de ihtiologie al Academiei de Ştiinţe din California, într-un e-mail. În timp ce puii multor specii arată la fel, adulţii sunt cei care poartă caracteristici distinctive, a spus el.
 
În studiul lor, cercetătorii s-au concentrat asupra detaliilor adulţilor şi ale tinerilor, analizând înălţimea spinilor care le susţin aripioarele dorsale, numărând solzii şi catalogând culorile masculilor adulţi.
 
Masculii adulţi ai zambilei cu voaluri trandafirii au un model de culoare unic, incluzând magenta strălucitor, piersică, portocaliu-roz şi roşu-violet închis.
 
Descoperirea faptului că finifenmaa şi rubrisquamis erau două specii separate poate ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă aria de răspândire a acestor peşti, ceea ce devine deosebit de important atunci când se încearcă protejarea lor.
 
Ceea ce am crezut anterior că este o singură specie de peşte foarte răspândită, reprezintă de fapt două specii diferite, fiecare cu o distribuţie potenţial mult mai restrânsă", a declarat într-un comunicat autorul principal Yi-Kai Tea, doctorand la Universitatea din Sydney. „Acest lucru exemplifică de ce descrierea de noi specii şi taxonomia în general este importantă pentru conservarea şi gestionarea biodiversităţii".
 
Iniţiativa Hope for Reefs are ca scop cercetarea şi restaurarea sistemelor de recife de corali. Luna trecută, cercetătorii de la Hope for Reefs şi de la Institutul de Cercetare Marină din Maldive au cercetat unele dintre recifele din zona crepusculară din Maldive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici