Franţa: Cultul scientologic a fost condamnat pentru escrocherie, însă nu a fost interzis

Cultul scientologic din Franţa şi unul dintre principalii lui conducători, Alain Rosenberg, au fost condamnaţi, marţi, la plata unei amenzi de 630.000 de euro pentru escrocherie de către tribunalul din Paris, care a permis totuşi continuarea activităţii sectei.

216 afișări
Imaginea articolului Franţa: Cultul scientologic a fost condamnat pentru escrocherie, însă nu a fost interzis

Franţa: Cultul scientologic a fost condamnat pentru escrocherie, însă nu a fost interzis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cultul scientologic riscă să primească în cursul acestui proces interdicţia de a desfăşura anumite activităţi în Franţa.

Principalele două dintre structurile sale din Franţa, Celebrity Centre şi librăria acestuia, SEL, au fost condamnate la plata unor amenzi de 400.000 de euro, respectiv 200.000 de euro.

Alain Rosenberg, caracterizat de tribunalul corecţional din Paris drept "conducătorul de facto" al acestei secte, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 30.000 de euro.

Cultul scientologic francez a anunţat deja că va face recurs la aceste condamnări.

Tribunalul a considerat că "o amendă foarte mare" era "mai oportună" decât simpla interdicţie a activităţilor acestui cult spiritual. "Interdicţia de a practica ar risca să declanşeze o continuare a activităţilor în afara cadrului legal", a declarat preşedintele curţii.

De altfel, tribunalul a insistat asupra faptului că cele două structuri scientologice vor trebui să comunice pe scară largă această decizie. Ea va trebui să fie publicată în jurnalele franceze şi străine.

În acest dosar, justiţia a reproşat structurilor scientologice franceze, dar şi unui număr de şase scientologi, că au sustras mai multe zeci de mii de euro de la patru foşti adepţi ai acestui cult, profitând de vulnerabilitatea acestora.

Cazul a debutat odată cu plângerea oficială depusă de o femeie, în 1998. Abordată de câţiva scientologi pentru un test de personalitate gratuit, ea a cheltuit până la urmă 20.000 de euro pentru cursuri "de comunicare şi de reparare a vieţii", pentru a cumpăra cărţi, medicamente şi un "electrometru" - un aparat electric care ar avea scopul de a măsura "încărcătura mintală" a pacienţilor.

Considerată o religie în Statele Unite, această mişcare, înfiinţată în 1954 de scriitorul american de science-fiction Ron Hubbard, a fost declarată o sectă în Franţa, în urma unui raport parlamentar din 1995. Acest raport nu a mai fost actualizat de atunci. Scientologia a avut numeroase probleme cu justiţia.

Pe 15 iunie 2009, parchetul francez a cerut dizolvarea celor două structuri, plata unei amenzi de 4 milioane de euro şi condamnarea la închisoare cu suspendare a principalilor acuzaţi. Însă această dizolvare era, de facto, neaplicabilă.

Într-adevăr, o modificare a legii, apărută pe 12 mai, dar care a rămas neobservată până în septembrie, nu mai permite dizolvarea unei persoane juridice condamnată pentru escrocherie.

Această informaţie a provocat în luna septembrie o adevărată furtună de proteste în Franţa, detractorii scientologiei acuzând această organizaţie că şi-a "infiltrat" agenţii în rândul Adunării Naţionale şi în guvernul francez şi că a organizat din umbră această modificare legislativă.

Această organizaţie, care revendică peste 12 milioane de adepţi pe plan mondial, dintre care 45.000 în Franţa, îşi bazează acţiunile pe dianetică, o "ştiinţă" care permite accesul la fericire, prin purificarea de elementele mintale negative.

Cultul scientologic a fost fondat în Statele Unite, în 1954, de scriitorul de literatură SF Lafayette Ron Hubbard (1911 - 1986), care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre.

Scientologia a obţinut avantaje fiscale rezervate cultelor religioase. De altfel, cultul are statut de întreprindere comercială.

Cultul are milioane de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. Adepţii trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici