Franţa va permite fertilizarea in vitro pentru femeile singure şi lesbiene

Senatul francez a adoptat, miercuri, o lege care va permite femeilor care nu sunt într-o relaţie şi cuplurilor de lesbiene să folosească fertilizarea in vitro, fiind prima reformă socială majoră din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron, informează Reuters.

408 afișări
Imaginea articolului Franţa va permite fertilizarea in vitro pentru femeile singure şi lesbiene

Franţa va permite fertilizarea in vitro pentru femeile singure şi lesbiene

Legea a fost adoptată de către Senat cu 160 de voturi „pentru” şi 116 „împotrivă”, partidul centrist al lui Macron fiind depăşit numeric de republicanii de centru-dreapta.

Actul normativ face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul bioeticii, care în luna octombrie a anului trecut a fost în primă lectură în plenul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului unde partidul lui Macron deţine majoritate.

Legea va relaxa unele reguli guvernamentale stricte ale Europei occidentale privind sarcinile asistate, promise de Macron în campanie. Cu toate acestea, senatorii au respins un articol adoptat de Camera inferioară, care permitea ca fertilizările in vitro să fie decontate prin asigurarea socială în Franţa.

Potrivit legii franceze în vigoare, fertilizarea in vitro este posibilă doar pentru cuplurile formate din persoane de sex opus şi numai, motivul fiind riscul de infertilitate sau de transmitere a unei boli ori a unei condiţii medicale către copil sau oricare dintre părinţi.

Reproducerea medicală asistantă, cum este fertilizarea in vitro pentru toate femeile este largă răspândită în ţări precum Belgia, Marea Britanie, Spania. În Franţa a fost intens dezbătut subiectul asistenţei medicale pentru drepturile cuplurilor gay.

„Ceea ce a fost acceptat pentru cuplurile heteroxuale trebuie să fie recunoscut şi pentru cuplurile homosexuale”, a spus senatorul partidului socialist David Assouline.

Legalizarea, în urmă cu şase ani, a căsătoriilor gay în Franţa a dus la proteste masive de stradă, chiar dacă influenţa Bisericii Catolice părea să fie în scădere.

Franţa a devenit mai liberală din punct de vedere social. Sondajele arată că majoritatea populaţiei franceze sprijină reformarea bioetică.

Unii opozanţi ai legii privind bioetica se tem că acest act normativ va deschide calea către legalizarea surogatului, unde mama surogat este inseminată cu spermă şi ovul sau ar putea rămâne gravidă folosind propriul ovul - tehnică a cărei popularitate creşte la nivel global, în special în rândul comunităţii LGBT, al cuplurilor care vor să devină părinţi.

La finalul săptămânii trecute, 41.000 de persoane au demonstrat paşnic în Paris în semn de protest faţă de această lege.

Senatorul Pascale Bories din partidul conservator republican a declarat că regretă faptul că Macron „nu a avut curajul să declanşeze un referendum în legătură cu subiectul, deoarece dezbaterile transcend partidele politice”.

Foto Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici