Freedom Jazz la Vama Veche, cu muzicieni autohtoni şi vedete ale scenei mondiale, între 19-21 iulie

Fetivalul Freedom Jazz la Vama Veche, ce va prilejui întâlnirea dintre importanţi muzicieni autohtoni, ca Marius Mihalache, Raul Kusak, Adrian Naidin şi Mike Godoroja, cu vedete ale scenei internaţionale, va avea loc între 19 şi 21 iulie, informează organizatorii, Fundaţia Bravo.

642 afișări
Imaginea articolului Freedom Jazz la Vama Veche, cu muzicieni autohtoni şi vedete ale scenei mondiale, între 19-21 iulie

Freedom Jazz la Vama Veche, cu muzicieni autohtoni şi vedete ale scenei mondiale, între 19-21 iulie (Imagine: www.facebook.com/freedomjazzfestivalromania)

Organizatorii Freedom Jazz la Vama Veche, eveniment care se va desfăşura în perioada 19 - 21 iulie, au intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru cele trei zile de festival, care va avea loc în complexul Marina Park, aflat la intrarea în Vama Veche, pe un platou de aproximativ 15.000 de metri pătraţi. În această perioadă sunt puse la punct ultimele detalii pentru cele trei zile în care muzica bună va fi asigurată de cele mai importante nume ale jazz-ului românesc şi mondial, iar la distracţie va contribui, cu moderaţie, şi vinul lui Dinescu, mai spun organizatorii.

Au fost stabiliţi prezentatorii celor trei zile de festival: Florian Lungu, Mike Godoroja şi, în premieră în rol de gazdă a unui festival de jazz, Cătălin Ştefănescu.

Unul din cele mai importante proiecte româneşti care vor fi prezentate la Freedom Jazz este "I like Romania!", semnat de Marius Mihalache, care este şi directorul artistic al festivalului. "«I like Romania» este un proiect la care lucrez de câţiva ani şi pe care l-am finalizat chiar în aceste zile. Începând de săptămâna viitoare, voi lucra împreună cu echipa mea la punerea în scenă a concertului, în care îl voi avea ca invitat special, cu un moment coregrafic, pe prietenul meu, Răzvan Mazilu", spune Mihalache.

"După ce a auzit muzica, Răzvan s-a oferit să ilustreze acest proiect cu o creaţie originală. Aştept cu emoţie întâlnirea cu publicul din Vama Veche, cel care m-a primit de fiecare dată într-o manieră care mi-a dat o energie aparte. De altfel, aşa cum am mai spus, însăşi alegerea acestui loc pentru prima ediţie a festivalului Freedom Jazz a fost motivată de publicul din Vama Veche, care merită un moment artistic de cel mai înalt nivel", a mai declarat Marius Mihalache.

Pianistul Raul Kusak şi violoncelistul Adrian Naidin prezintă, pe 20 iulie, "Cântince'n cerc", o revelaţie world-jazz a începutului de an. Proiectul, care a fost aplaudat în primă audiţie în luna mai, la grădina Green Hours din Bucureşti, este prezentat în festival în avanpremiera albumului cu acelaşi nume, care va fi lansat oficial în toamna acestui an. Doi muzicieni cu personalităţi şi cariere diferite, pianistul Raul Kusak şi violoncelistul Adrian Naidin, colaborează în premieră, secundaţi de Eugen Amarandei la contrabas şi Gabriel Bălaşa - percuţie.

Jazz contemporan explorând teme tradiţionale într-o fuziune cu adevărat inedită, tradiţional şi de avangardă, "Cântice'n Cerc" are sorginte clară din filonul tradiţional românesc, pe care-l explorează cu geniu, îmbogăţindu-i vigoarea originală cu nuanţe şi subtilităţi contemporane. Artiştii dialoghează şi interferează, trecând prin propriile experienţe şi întâlniri muzicale, pentru a se regăsi în zona modernă, experimentală, specifică jazz-ului actual european. Tehnic şi non-conformist, Raul Kusak îşi testează imaginaţia într-un experiment acustic inedit. Strălucitor în partiturile clasice, plin de forţă şi har în folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit "Paganini al violoncelului", îl numără printre cei mai talentaţi dintre ucenicii săi. Proiectul a convins din prima audiţie, iar cei doi muzicieni au fost cooptaţi în echipa unei producţii cinematografice internaţionale, alături de nume mari ale muzicii şi ale filmului mondial.

Printre artiştii români care vor cânta la Freedom Jazz se mai numără Corneliu Stroe & Balcanamera, Romanian Power Trio Mihalache Ţăndarică Horja, Berti Barbera, Adi Tetrade Fusion Dynasty şi Marius Popp Quartet. Cu muzicuţă şi alte sunete pentru urechile fine, Marcian Petrescu & Trenul de Noapte vor lansa în cadrul festivalului albumul "Descântece de blues". Mike Godoroja & Blue Spirit vin cu blues în sound acustic de kazoo, chitară slide şi voce, dar vor prezenta la Vama Veche, în primă audiţie, şi câteva piese de pe noul album "Hippie cu diamante". La 30 de ani după despărţire, veterani ai jazz-rock-ului românesc - trupa Basorelief - se va reuni pentru a le cânta iubitorilor de jazz din Vama Veche.

De pe scena jazz-ului mondial, se va asculta la Vama Veche: fusion jazz-rock şi funk cu "cel mai bun baterist de fusion din lume", percuţionistul american de origine panameză Billy Cobham, harmonica blues cu americanul Boo Boo Davis, faimos pentru misiunea asumată de a păstra vie tradiţia blues-ului original, jazz manouche cu olandezii Johnny & Mozes Rosenberg, bossa-nova, jazz şi funk cu formaţia brazilianului Sergio Mendez, nominalizat la Oscar pentru melodia "Real in Rio", inclusă pe coloana sonoră a filmului "Rio", un muzician care a căpătat notorietate de masă din colaborările cu artişti ca Black Eyed Peas sau după ce a interpretat, la gala Oscar din 1968, piesa "The Look Of Love", inclusă pe coloana sonoră a filmului "Casino Royale" (1967). Americanii Blood, Sweat & Tears, faimoşi pentru stilul eclectic, în care amestecă jazz, rock, pop sau funk, se numără printre invitaţii speciali la Freedom Jazz la Vama Veche, alături de Nights of Jazz Guitars, patru virtuozi ai instrumentelor cu coarde care, alături de invitatul lor, francezul Philip Catherine, vor prezenta, pe 21 iulie, proiectul "Night Of Jazz Guitars".

Biletele pentru Freedom Jazz Festival se găsesc în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Cărtureşti, Sala Palatului, Palatul Copiilor, Unirea Shopping Center (parter), Librăriile Adevărul, Librăria "Mihai Eminescu" şi online pe www.eventim.ro, www.biletoo.ro, www.myticket.ro, www.blt.ro şi pe www.bilete.ro sau în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro.

Preţul unui bilet de o zi este de 40 de lei, iar abonamentele costă 90 de lei.

Cei care îşi cumpără abonamente pentru cele trei zile de festival pot avea şi locuri de campare în incinta Marina Park la un preţ de 15 lei/ zi de persoană. Rezervările se pot face pe site-ul complexului, începând cu 9 iulie, pe baza abonamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici