George Clooney crede că Marea Britanie ar trebui să restituie operele de artă luate din Grecia - VIDEO

George Clooney a declarat sâmbătă, la Festivalul de Film de la Berlin, că Marea Britanie ar trebui să restituie Greciei operele de artă pe care le are în posesie, actorul referindu-se la faptul că în muzeele britanice se află numeroase capodopere ale antichităţii greceşti.

160 afișări
Imaginea articolului George Clooney crede că Marea Britanie ar trebui să restituie operele de artă luate din Grecia - VIDEO

George Clooney crede că Marea Britanie ar trebui să restituie operele de artă luate din Grecia - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

George Clooney a făcut aceste afirmaţii, sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată la Festivalul de Film de la Berlin pentru promovarea celui mai recent film al său, "Eroii monumentelor/ The Monuments Men", informează variety.com.

Întrebat de un ziarist din Grecia dacă această ţară ar trebui să ceară Marii Britanii înapoierea operelor de artă antice, George Clooney a replicat: "Cred că sunteţi cât se poate de îndreptăţiţi să faceţi acest lucru în privinţa artefactelor voastre. Poate nu ar fi un lucru rău să fie restituite".

Faptul că în muzeele britanice se află numeroase capodopere ale antichităţii greceşti - cum ar fi frizele de marmură ale Partenonului, aduse în Marea Britanie de Lordul Elgin la începutul secolului al XIX-lea, constituie de multă vreme un motiv de dispută între cele două ţări.

Aceste frize de marmură, împreună cu părţi din frontoanele şi metopele Partenonului, au fost trimise la Londra de Lordul Elgin, între 1801 - 1802, când acesta era ambasador la Constantinopol, iar în prezent constituie una dintre principalele atracţii de la British Museum.

Grecia a solicitat în mai multe rânduri repatrierea acestor artefacte, însă fără succes.

În filmul "The Monuments Men", regizat de George Clooney, care este şi scenarist al peliculei, o unitate specială compusă din şapte directori, conservatori ai muzeelor şi istorici din artă, primeşte din partea Aliaţilor ordinul de a găsi operele de artă confiscate de nazişti în spatele liniilor inamice, pentru a le restitui proprietarilor de drept.

Alături de George Clooney, în acest film, turnat în Germania, joacă Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett şi John Goodman.

Filmul este bazat pe cartea "The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History", de Robert M. Edsel, ce reconstituie misiunile, în cea mai mare parte benevole, efectuate de "Monuments Men", bărbaţi, femei şi copii din 13 ţări, pentru salvarea unui număr cât mai mare de opere de artă.

Filmul "Eroii monumentelor/ The Monuments Men" va avea premiera în România pe 14 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici