Glenn Frey, chitaristul trupei americane Eagles, a murit la vârsta de 67 de ani

Glenn Frey, prolificul chitarist, cântăreţ, textier şi membru fondator al trupei americane Eagles, cunoscută în lumea întreagă graţie cântecului "Hotel California", a murit la vârsta de 67 de ani, luni, la New York, informează Reuters.

3423 afișări
Imaginea articolului Glenn Frey, chitaristul trupei americane Eagles, a murit la vârsta de 67 de ani

Glenn Frey, chitaristul trupei americane Eagles, a murit la vârsta de 67 de ani (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Informaţia a fost confirmată de trupa americană prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul ei oficial. Glenn Frey a murit din cauza unor complicaţii medicale generate de poliartrită reumatoidă, colită ulcerativă acută şi pneumonie.

Trupa Eagles, al cărei material discografic "Their Greatest Hits 1971-1975" ocupă locul al doilea în topul celor mai bine vândute albume din toate timpurile în Statele Unite (după celebrul album "Thriller" al cântăreţului Michael Jackson, n.r.), a definit muzica anilor '70 din America şi a rămas o prezenţă constantă la posturile de radio până în zilele noastre, la aproape o jumătate de secol după lansare.

Stilul abordat, rock cu influenţe country, a contribuit din plin la succesul trupei, potenţat de o serie de piese ce au devenit celebre, precum "Desperado", "Already Gone" şi "Take It to the Limit".

Glenn Frey a colaborat cu toboşarul Don Henley pentru a compune împreună multe dintre piesele de succes ale formaţiei. În timp ce Henley asigura de cele mai multe ori partitura vocală principală, Frey cânta de obicei la chitară şi la pian, dar nu ezita să facă şi backing vocals sau să devină solist principal în anumite situaţii.

Performanţele sale din piese precum "Take It Easy" şi "Peaceful Easy Feeling", extrase de pe albumul de debut din 1972, au ajutat grupul Eagles să devină celebru. Ulterior, Glenn Frey a fost solist principal al pieselor "Lyin' Eyes" şi "Already Gone".

Glenn Frey, născut la Detroit, şi Don Henley au înfiinţat împreună trupa Eagles în 1971, la Los Angeles, după ce au făcut backing vocals pentru Linda Ronstadt.

Componenţa originală a formaţiei îi mai includea pe Bernie Leadon şi Randy Meisner. Alţi muzicieni, inclusiv Joe Walsh, s-au alăturat trupei Eagles în anii '70.

După destrămarea formaţiei din 1980, Glenn Frey a avut o carieră solo de succes, înregistrând cântece precum "The One You Love" şi "The Heat Is On". Mai multe alte compoziţii ale sale au fost utilizate pe coloanele sonore ale unor filme şi seriale TV, iar Frey a început să se arate interesat şi de actorie, afirmându-se în calitate de actor, cu un mic rol în filmul "Jerry Maguire" din 1996.

În 1994, trupa Eagles s-a reunit şi a lansat albumul "Hell Freezes Over". Titlul albumului se referă la o declaraţie anterioară făcută de Henley, care a spus că grupul se va reuni doar atunci când "iadul va îngheţa bocnă".

Grupul Eagles, inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1998, a susţinut numeroase concerte sold-out după ce s-a reunit.

Glenn Frey şi soţia sa, Cindy Frey, au avut împreună trei copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici