Gustarte.ro/ De la Magiun la Mac, din dragoste

În Gustarte.ro povestea unui cuvânt „Magiunul”. Pretextul îl constituie un fragment din Mateiu Caragiale. În Craii de Curtea‑Veche, este o vorbă: „Tot îţi sună coliva. Parcă nu ştie lumea că de mult numai în miambal şi‑n magiun îţi mai stă nădejdea ?”. „Magiunul” este mix opium cu haşiş.

259 afișări
Imaginea articolului Gustarte.ro/ De la Magiun la Mac, din dragoste

Gustarte.ro/ De la Magiun la Mac, din dragoste

Dezambiguizare: în acest context, „Magiunul” nu-i gemul de prune. PRETEXT: În Mateiu Caragiale, chiar în Craii de Curtea‑Veche, este o vorbă:„Tot îţi sună coliva. Parcă nu ştie lumea că de mult numai în miambal şi‑n magiun îţi mai stă nădejdea ?”. „Magiunul” nu-i gemul de prune. Magiunul este un amestec de opium şi haşiş, bine prizat la început de secol XX. Andrei Oişteanu, în a sa carte despre Narcotice, în care explică cum să mixăm, caută şi-n Dicţionarul lui Lazăr Şăineanu şi găseşte că primul înţeles al cuvântului „magiun” era „amestec de opiu, mac şi aloe”.

REŢETE: 1. Şi tot în marea carte a Narcoticelor lui Oişteanu citim ”reţeta preparării în Orient (Turcia, Egipt, Arabia, Persia, India) a „magiunului” de Cannabis. Cânepa se fierbe în unt şi apă, adăugându‑se după dorinţă diverse mirodenii : „piper, scorţişoară, şofran, ghimbir şi altele, îndulcite cu zahăr”. Acest madjoon (cum scria Honigberger în engleză) este uneori amestecat şi cu seminţe de ciumăfaie (Datura stramonium), „ceea ce îi sporeşte efectul”. LITERATURA: Charles Baudelaire dă şi el o reţetă foarte asemănătoare pentru „dulceaţa de haşiş”, numită madjund sau dawamesk „în Algeria şi Arabia Fericită”.

„Extractul gras de haşiş” se fierbe „în unt cu puţină apă”, adăugându‑se „o cantitate mică de opium”, dar şi „zahăr şi diverse arome, cum sunt vanilia, scorţişoara, fisticul, migdalele, moscul”.

Magiun de haşiş găsim şi-n romanul Contele de Monte‑Cristo de la 1845‑1846: „un fel de pastă verzuie, care semăna cu un fel de dulceaţă”, conţinând „cel mai bun şi mai curat haşiş din Alexandria”.

Mai multe reţete cu magiun pe gustarte.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici