Impresionantul monument scoţian din neolitic, Inelul de la Brodgar, vandalizat de turişti | FOTO

Inelul de la Brodgar, parte a unui sit istoric din neolitic aflat în insulele scoţiene Orkney, a fost vandalizat, iar autorităţile fac apel la turişti pentru a găsi făptaşii, relatează theguardian.com.

549 afișări
Imaginea articolului Impresionantul monument scoţian din neolitic, Inelul de la Brodgar, vandalizat de turişti | FOTO

Inelul de la Brodgar, impresionantul monument scoţian din neolitic, a fost vandalizat de turişti

Poliţiştii suspectează că delictul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Monumentul a fost vandalizat prin inscripţii scrijelite şi graffiti şi, fiind vorba despre o structură străveche, daunele nu pot fi estimate în termeni financiari, au declarat poliţiştii scoţieni.

Acestea nu sunt primele pagube pe care le suferă monumentul, anterior, una dintre pietrele sale care conţinea o inscripţie runică nordică fiind vandalizată.

"Ideea de a le distruge într-un asemenea fel este un act lipsit de raţiune. Îi rog pe toţi cei care au vizitat zona în ultimul weekend să îşi amintească ce au văzut şi, dacă sunt de părere că ceva a fost suspicios, chiar dacă părea nesemnificativ la acea vreme, să ne anunţe", a afirmat, joi, inspectorul David Hall. Acesta a cerut publicului să fie vigilent în continuare şi să raporteze orice incident.

Monumentul este al treilea ca mărime în Marea Britanie, după Avebury (situl din care face parte Stonehenge) şi Stanton Drew. Se estimează că a fost ridicat între anii 2.500-2.000 înaintea erei noastre şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 8.500 de metri pătraţi.

Conform organizaţiei Historic Environment Scotland, există posibilitatea ca monumentul să fi fost folosit pentru observările astronomice, însă nu există dovezi concludente care să confirme scopul pentru care a fost construit.

Inelul de la Brodgar a fost alcătuit iniţial din 60 de pietre, dintre care mai există 36. Face parte din ansamblul de monumente înregistrat ca "Heart of Neolithic Orkney", care mai are în componenţă mormântul Maeshowe şi aşezământul Skara Brae. Ansamblul este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici