INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

De Ziua Pământului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) arată consecinţele pe care le au cutremurele majore, precum cel din Indonezia din 2014 sau cel din Turcia şi Siria, din 2023, asupra Planetei: rotaţie scurtată şi mutarea Polului Nord.

10021 afișări
Imaginea articolului INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

INCDFP, consecinţele marilor cutremure asupra Pământului: rotaţie scurtată, mutarea Polului Nord

INCDFP arată că în ultimele decenii, omenirea a asitat la o creştere a fenomenelor extreme cauzate de temperaturile globale în creştere, cum ar fi inundaţii, incendii şi secetă.

„Acestea nu sunt singurele evenimente naturale care au un impact semnificativ asupra planetei noastre. Cutremurele catastrofale, tsunami-urile pe care le generează şi erupţiile vulcanice sunt alte exemple ale acestor fenomene naturale care pot afecta grav mediul şi societatea. Stiinţe care se ocupă cu studiul Pământului, precum geologia, oceanografia, geofizica, sunt interconectate şi ajută la înţelegerea Pământului şi a fenomenelor care au loc pe suprafaţa sa. Alături de acestea, fizica pământului şi seismologia au un rol esenţial în furnizarea de informaţii despre structura şi dinamica planetei noastre. Prin studierea cutremurelor şi a mişcărilor tectonice, seismologia contribuie indirect la înţelegerea şi protejarea planetei noastre prin identificarea zonelor cu risc seismic ridicat şi prin dezvoltarea de tehnologii şi sisteme de alertă timpurie în cazul producerii unui cutremur. Aceste sisteme pot contribui la reducerea impactului acestor dezastre naturale”, arată Institutul, pe pagina de Facebook, sâmbătă, de Ziua Pământului.

Reprezentanţii INCDFP vin cu exemple în privinţa consecinţelor pe care cutremurele le au asupra Planetei.

„Un exemplu relevant este acela că cercetătorii de la NASA, folosind datele cutremului din Indonezia din 2004, având magnitudinea Mw 9.3 (EMSC), au constat că acest seism a avut consecinţe asupra Pământului: a afectat rotaţia acestuia, a scurtat durata zilei cu 2,68 microsecunde, a modificat uşor forma planetei şi a mutat Polul Nord către est cu aproximativ 2,5 centimetri. De asemenea, cutremurul din Turcia si Siria, din 6 februarie, este un alt exemplu semnificativ prin distrugerile pe care le-a provocat şi mobilizararea impresionantă a societăţii”, potrivit comunicatului citat.

Pe lângă activităţile de cercetare şi monitorizare, INCDFP atrage atenţia asupra efectelor negative ale dezastrelor naturale şi antropice asupra societăţii. Prin proiectele sale educaţionale şi evenimentele organizate, instituţia îşi propune să crească gradul de conştientizare al cetăţenilor cu privire la aceste riscuri şi să îi pregătească pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Potrivit INCDFP, prin dezvoltarea de tehnologii inovatoare, se poate crea o societate mai sigură şi mai rezilientă în faţa dezastrelor naturale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici