INTERVIU- Cristina Stihi, banată pe Facebook pentru două nuduri: "Precum în real, aşa şi în virtual" - FOTO

Cristina Stihi a fost banată pe Facebook pentru două nuduri recunoscute artistic. Nu erau personale sau private, erau publice. Povestea este în interviu. "Deşi am notificat, echipa tehnică Facebook a menţinut pedeapsa." Motivaţia Facebook: Postare de conţinut inadecvat, nuditate ofensatoare.

2401 afișări
Imaginea articolului INTERVIU- Cristina Stihi, banată pe Facebook pentru două nuduri: "Precum în real, aşa şi în virtual" - FOTO

INTERVIU. Cristina Stihi, banată pe Facebook pentru două nuduri: "Precum în real, aşa şi în virtual" - FOTO

Reporter: Când şi de ce?

Cristina Stihi: Ultimele trei dăţi, în ordine cronologică:
14 iunie 2016 - fotografie de Edouard Boubat ( fotograf parizian antologic, 1923-1999) – 24 h
4 septembrie 2016 - pentru că aş fi distribuit un link porno – mi-era piratat contul, nu ştiam asta, dar nici facebook nu au verificat situaţia – 3 zile. Deşi am notificat, echipa tehnică facebook a menţinut pedeapsa.
13 octombrie 2016 - fotografie alb-negru, nud clar obscur, autor necunoscut – 7 zile. Era o fotografie pe care o postasem cu aproape un an în urmă. M-am gândit: nu se poate exclude ideea că cineva şi-ar fi alocat timp să caute în arhiva mea prilej pentru raportare; m-am simţit îndreptăţită să cred asta pentru că, din iunie, eu restrânsesem numărul postărilor publice - am setat vizibilitatea pentru prieteni, în majoritatea cazurilor. Voi anexa aici ceva foarte asemănător, de Günter Knop, pentru ilustrare. Imaginea incriminată mi-a fost retrasă şi ştearsă din arhivă, la momentul pedepsei.

Reporter: Motivaţie.
Cristina Stihi:
Postare de conţinut inadecvat, nuditate ofensatoare.

Reporter: Intenţia.
Cristina Stihi:
Este schimbul, în spaţiul public. Lista mea de prieteni şi urmăritori (followers) s-a alcătuit natural: unii m-au găsit, iar eu, observându-le paginile, i-am primit. S-a întâmplat şi invers. De aceea, este o listă stabilă. Vârstele diferă destul de mult (de la 17+, pînă la 70+); ocupaţiile, ţările de provenienţă şi limbile materne, de asemenea. Toţi au inclus consumul şi schimbul cultural în viaţa cotidiană şi caută informaţii după criterii proprii. Bănuiesc eu, ca să se menţină în civilizaţie. Procedez la fel.

Reporter: Cenzura?
Cristina Stihi:
Ca pe ceva cu care trebuie dialogat, care trebuie interogat până cînd devin clare toate resorturile din spatele ei. Cenzura e doar o acţiune. Raţiunea ei mă interesează. Presupunând că cel cu cenzura s-a gândit la binele meu de consumator, sunt datoare să mă gândesc şi eu la binele lui de provider de educaţie, normă, standarde. Cândva, ar trebui să ne putem înţelege.

Reporter: Viitorul?
Cristina Stihi:
Până obţin suficiente motive că e nevoie să trec la nivelul meu următor, voi fi aceeaşi: femeie urbană, consumatoare de cultură, comunicator public practician. Din poziţia descrisă mai sus, voi susţine includerea în politicile site-urilor de socializare a unor reguli inteligente de protecţie împotriva raportărilor de rea-credinţă. Consecventă, voi semnala gesturile de monitorizare superficială ori lipsită de discernământ. Precum în real, aşa şi în virtual.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici