Jackie Chan, criticat de democraţii din Hong Kong: "Eşti o calamitate!"

Jackie Chan, un star al filmelor de arte marţiale, a fost criticat joi de apărătorii democraţiei din Hong Kong, oraşul său natal, pentru declaraţiile făcute unei reviste chineze, în care actorul s-a declarat în favoarea restricţionării dreptului de a manifesta.

676 afișări
Imaginea articolului Jackie Chan, criticat de democraţii din Hong Kong: "Eşti o calamitate!"

Jackie Chan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Orice atingere adusă libertăţii de exprimare generează reacţii puternice în Hong Kong, o fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997, deţinătoare a unui statut de autonomie care îi garantează exercitarea unor drepturi democratice, necunoscute în China teritorială comunistă.

"Hong Kong a devenit un oraş al manifestaţiilor. Lumea întreagă obişnuia să spună că astfel de lucruri se întâmplau doar în Coreea de Sud. Acum, ele se petrec în Hong Kong", a declarat Jackie Chan pentru un săptămânal din provincia Canton, Southern People Weekly.

"Oamenii protestează faţă de conducătorii chinezi sau faţă de multe alte lucruri, ei protestează faţă de orice. Autorităţile ar trebui să precizeze temele faţă de care avem dreptul de a manifesta", a declarat actorul, ale cărui cuvinte au fost preluate de marele cotidian anglofon din Hong Kong South China Morning Post.

"Eşti o calamitate!", a reacţionat, indignat, deputatul democrat Cyd Ho, subliniind faptul că Jackie Chan şi-a construit cariera la Hong Kong profitând tocmai de libertatea de care se bucura acest teritoriu chinez.

"A devenit bogat şi celebru tocmai pentru că Hong Kong este un oraş liber, care i-a oferit posibilitatea de a urca pe scara socială. De aceste oportunităţi ar trebui să beneficieze toată lumea", a adăugat politicianul chinez.

În 2009, starul chinez a stârnit o altă polemică, după ce a spus că excesul de libertăţi politice ar putea duce la haos, "ca în Taiwan", un refugiu pentru naţionalişti în timpul războiului civil chinez.

Jackie Chan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi actori originari din Hong Kong, reuşind să-şi construiască o carieră de succes în filmele de arte marţiale. În 2002, el a câştigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) şi în acelaşi an a primit o stea pe Walk of Fame. De asemenea, a câştigat un premiu MTV Movie pentru întreaga carieră, în 1995, şi alte două premii MTV Movie pentru rolurile din prima şi a doua parte a seriei "Ora de vârf/ Rush HOur". În 1999, a fost numit Actorul anului, la Hollywood Film Festival.

Printre filmele în care a jucat se numără "Fracul magic", "Ocolul Pământului în 80 de zile", seria "Ora de vârf", "Spionul din vecini", "Karate Kid" şi a asigurat vocea Maimuţei în seria "Kung Fu Panda".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici