Jaf spectaculos chiar în locul unde s-a născut Winston Churchill. Un vas de toaletă din aur, evaluat la 1 milion de lire sterline, a fost furat | VIDEO

Vasul de toaletă din aur, o lucrare de artă semnată de italianul Maurizio Cattelan, care a fost instalat, în cadrul unei expoziţii, în Palatul Blenheim, locul unde s-a născut Winston Churchill, a fost furat, potrivit BBC.

4485 afișări
Imaginea articolului Jaf spectaculos chiar în locul unde s-a născut Winston Churchill. Un vas de toaletă din aur, evaluat la 1 milion de lire sterline, a fost furat | VIDEO

Vasul de toaletă din aur semnat de Maurizio Cattelan, instalat în Palatul Blenheim, a fost furat

Hoţii au pătruns în palatul din Oxfordshire în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei locale 04.50, şi au furat opera de artă, potrivit poliţiştilor britanici, care, între timp, au arestat un bărbat în vârstă de 66 de ani.

Hoţii au provocat şi distrugeri mari, pentru că toaleta era funcţională.

Vasul de toaletă realizat din aur de 18 carate a fost instalat la jumătatea lunii august în incinta Palatului Blenheim şi putea să fie folosit de vizitatori. Totul urma să se petreacă cu o limită strictă de timp, fiecare utilizator beneficiind de maximum trei minute.

Vasul de toaletă fusese instalat în camera din faţa încăperii în care s-a născut Winston Churchill, cel care a fost premier al Marii Britanii între anii 1940 - 1945 şi între anii 1951 - 1955, iar vizitatorii puteau să facă rezervări pentru utilizarea operei de artă cu o valoare estimată la 1 milion de lire sterline.

Un bilet la expoziţia care aduna şi alte lucrări cunoscute ale artistului italian costa 27 de lire sterline.

Lucrarea a mai fost expusă la muzeul Guggenheim, în New York, în 2016, unde în jur de 100.000 de persoane au stat la coadă ore întregi pentru a folosi scaunul de toaletă din metal preţios.

Administraţia de la Casa Albă a solicitat în 2017, Muzeului Guggenheim din New York să îi împrumute un tablou de Vincent Van Gogh, iar oficialii instituţiei i-au propus în schimb opera lui Cattelan.

Într-un mesaj electronic trimis la jumătatea lunii septembrie 2017, directorul artistic al muzeului, Nancy Spector, a refuzat solicitarea administraţiei de la Casa Albă de a-i împrumuta tabloul "Paysage enneigé" (1888) al lui Van Gogh, au declarat reprezentanţi ai instituţiei pentru The Washington Post.

Nancy Spector a specificat în mesaj că acest tablou urma să fie expus la Muzeul Guggenheim Bilbao, înainte de a reveni la New York, unde urma să fie păstrat, "într-un viitor previzibil".

Ea a propus în schimb împrumutarea unui closet din aur masiv, creaţie a artistului Maurizio Cattelan, expus la Guggenheim în perioada septembrie 2016 - vara lui 2017.

Opera de artă, intitulată "America", un closet operaţional, a fost folosită de circa 100.000 de persoane în perioada în care a fost expusă la muzeu. Artistul a dorit să o împrumute Casei Albe pe termen lung, potrivit aceluiaşi mesaj electronic. "Este, desigur, de o valoare excepţională şi destul de fragilă, dar vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere", continua Spector.

"Ne pare rău că nu putem da curs solicitării iniţiale, dar sperăm că această ofertă excepţională vă va interesa", se încheia mesajul.

Spector l-a criticat public în mai multe rânduri pe Donald Trump. În august 2017, ea scria pe un blog că opera de artă a lui Maurizio Cattelan poate fi interpretată ca o referinţă la administraţia Trump.

Palatul Blenheim este reşedinţa ducilor de Marlborough în Woodstock, Oxfordshire.

Maurizio Cattelan s-a născut la Padova, în Italia, în 1960. Cattelan nu are studii de artă şi se declară mai degrabă "lucrător în domeniul artei" decât artist. Este cunoscut mai ales pentru lucrările în care a abordat figuri istorice plasându-le în situaţii care au provocat controverse. Astfel, în "La Nona Ora", în 1999, a creat o figură din ceară a papei Ioan Paul al II-lea lovit de un meteorit şi căzut pe un covor roşu. Lucrarea sa din 2001 "Him" îl înfăţişa pe Adolf Hitler într-o replică de dimensiuni reduse aşezat în genunchi pentru rugăciune. Expoziţii dedicate lucrărilor sale au fost găzduite de cele mai mari instituţii de artă din lume în ultimele două decenii. A declarat că s-a retras în 2011, dar a revenit pentru a realiza vasul de toaletă din aur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici