James Bond devine tot mai violent: Agentul 007 se foloseşte tot mai des de permisul său pentru crimă

James Bond a devenit tot mai violent, folosindu-se tot mai des de al său "permis pentru crimă" (titlul unui film din această serie, n.r.) în lungmetrajele al căror erou este de peste 50 de ani, afirmă cercetătorii de la o universitate din Noua Zeelandă.

359 afișări
Imaginea articolului James Bond devine tot mai violent: Agentul 007 se foloseşte tot mai des de permisul său pentru crimă

James Bond devine tot mai violent: Agentul 007 se foloseşte tot mai des de permisul său pentru crimă

Autorii studiului s-au declarat cu această ocazie îngrijoraţi de efectele pe care această creştere alarmantă a violenţelor ar putea să le aibă asupra tinerilor spectatori.

Cercetătorii de la Universitatea Otago au vizionat 22 de filme cu agentul 007, notând cu meticulozitate toate faptele de violenţă, ce au fost clasate apoi în două categorii: fapte de violenţă uşoare şi grave.

Studiul lor, publicat în această săptămână în revista americană Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, arată că în filmul "007: Partea lui de consolare/ Quantum of Solace" (2008) au existat de două ori mai multe scene de violenţă decât în primul film din serie, "Dr. No" (1962).

Numărul de violenţe uşoare (împingeri, lovituri de palmă) a rămas neschimbat, în timp ce numărul violenţelor grave (lovituri cu pumnul, atacuri armate, susceptibile de a cauza răni grave sau chiar deces) s-a triplat.

"Studiile recente au arătat că vizionarea de către tinerii spectatori a unor scene de violenţă prezentate în mass-media poate să contribuie la o desensibilizare a lor faţă de faptele de violenţă şi de comportamentele agresive", a subliniat profesorul Bob Hancox, unul dintre autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor neozeelandezi, cel mai puţin violent film din seria "James Bond" este "Pe cine nu laşi să moară/ Live and Let Die" (1973), primul film cu Roger Moore în rolul celebrului spion britanic.

"007: Coordonata Skyfall", cel mai recent film din această franciză, lansat pe marile ecrane de aproximativ o lună şi jumătate, care se bucură de un succes comercial răsunător, nu a fost luat în calcul pentru acest studiu, ce a fost realizat înainte de lansarea oficială a acestui lungmetraj.

Cele 22 de filme "James Bond" realizate până în prezent au generat încasări de 1,6 miliarde de dolari în SUA şi Canada şi de peste 3 miliarde de dolari în toată lumea, această serie fiind pe locul al treilea în clasamentul celor mai de succes francize cinematografice, potrivit Box Office Mojo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici