Jeremy Irons susţine o iniţiativă a Comisiei Europene: "Trebuie să îi învăţăm pe oameni să recicleze"

Actorul britanic Jeremy Irons a pledat, joi, la Bruxelles în favoarea impunerii unei taxe pe pungile din plastic de unică folosinţă, suţinând astfel iniţiativele Comisiei Europene în favoarea colectării şi reciclării deşeurilor plastice.

167 afișări
Imaginea articolului Jeremy Irons susţine o iniţiativă a Comisiei Europene: "Trebuie să îi învăţăm pe oameni să recicleze"

Jeremy Irons susţine o iniţiativă a Comisiei Europene: Reciclarea deşeurilor plastice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor al documentarului "Trashed", un film despre "flagelul" deşeurilor din plastic abandonate în oceane şi despre gunoaiele aruncate sub cerul liber, celebrul actor a deplâns piedicile puse în calea iniţiativelor europene din domeniul ecologiei. El a criticat în special opoziţia Marii Britanii faţă de taxarea deşeurilor din plastic şi a lăudat exemplul dat de autorităţile irlandeze care au impus o taxă de 50 de centime.

"Această taxă a permis reducerea cu 92% a folosirii pungilor din plastic de unică folosinţă într-un singur an, iar banii colectaţi au permis finanţarea acţiunilor de reciclare", a subliniat starul britanic într-o conferinţă de presă, la care a fost prezent şi Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu.

Comisia Europeană a prezenat o "carte verde" ce cuprinde un ansamblu de propuneri care urmează să fie discutate, în vederea elaborării unei strategii. O consultare care va dura până la începutul lunii iunie a fost de asemenea lansată.

Janez Potocnik a evocat şi posibilitatea impunerii unei taxe. "Plătim puţin sau chiar deloc pentru aceste deşeuri din plastic. Ele nu au deci nicio valoare, în ciuda influenţei lor asupra mediului. Găsirea unei metode de includere a acestei influenţe asupra mediului în preţul lor ar fi o bună metodă pentru a-i face să plătească pe aceia care poluează", a adăugat el.

Aproximativ 10 milioane de tone de deşeuri, majoritatea din plastic, ajung în fiecare an în mările şi în oceanele de pe Glob.

"Trebuie să îi învăţăm pe oameni să recicleze", a declarat Jeremy Irons. "Ar trebui să ajungem la zero deşeuri plastice pe an, dar această perspectivă este una idealistă. Dacă vom reuşi să le reducem cu 70%-80% ar fi însă bine", a adăugat actorul britanic.

Jeremy Irons, în vârstă de 64 de ani, este un actor britanic de teatru, film şi televiziune. El şi-a început cariera în 1969 jucând într-o piesă de teatru şi a debutat pe Broadway în 1984, în piesa "The Real Thing", care i-a adus un premiu Tony. Primul său rol major din cinematografie a fost cel din drama romantică "Logodnica locotenentul francez" (1981), care i-a adus prima nominalizare la premiile BAFTA. După o serie de apariţii convingătoare în lungmetrajele "Moonlighting" (1982), "Trădare/ Betrayal" (1983) şi "Misiunea/ The Mission" (1986), actorul britanic a devenit celebru pe plan internaţional odată cu rolul din thrillerul psihologic "Inseparabilii/ Dead Ringers" (1988), regizat de David Cronenberg. În 1990, Jeremy Irons a făcut din nou un rol mare, jucând în "Misterul familiei Von Bullow/ Reversal of Fortune", prestaţia sa fiind recompensată cu o serie de premii importante, inclusiv un Oscar. Printre celelalte filme importante în care a jucat se numără "Casa Spiritelor" (1993), "Regele Leu" (1994), "Greu de ucis 3" (1995), "Lolita" (1997), "Neguţătorul din Veneţia" (2004), "Julia" (2004) şi "Appaloosa" (2008).

Jeremy Irons joacă ocazional şi în producţii de televiziune, el câştigând Globul de Aur pentru rolul din serialul "Întoarcere la Brideshead" (1981). În 2006, Jeremy Irons a jucat alături de Helen Mirren în miniseria produsă şi difuzată de HBO "Elizabeth I", pentru care a fost recompensat cu al doilea Glob de Aur şi un premiu Emmy.

Actorul britanic a putut fi admirat şi în serialul de televiziune "Georgia O'Keeffe", lansat în 2009. El joacă şi în serialul "Familia Borgia/ The Borgias", în care interpretează rolul Rodrigo Borgia, patriarhul celebrei şi controversatei familii Borgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici