Jocurile Olimpice de la Tokyo. Kane Tanaka, „campioana longevităţii”, va purta torţa olimpică la 118 ani. Secretul unei vieţi lungi şi active

  • La 118 ani, Kane Tanaka, cea mai longevivă persoană din lume, se pregăteşte să poarte torţa olimpică la Jocurile de la Tokyo.
  • Familia ei crede că vârsta înaintată nu ar trebui privită ca un obstacol: „E grozav că încă mai poate păstra un stil de viaţă activ. Vrem ca alţi oameni să vadă asta şi să se simtă inspiraţi”.
  • Tanaka a mărturisit că, în opinia ei, curiozitatea este un element-cheie pentru a-şi păstra sănătatea minţii şi a trupului.
  • După ce au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.
1134 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice de la Tokyo. Kane Tanaka, „campioana longevităţii”, va purta torţa olimpică la 118 ani. Secretul unei vieţi lungi şi active

Sursa FOTO: Twitter @tanakakane0102

După amânări şi multe semne de întrebare ridicate de pandemia de COVID-19, în vara lui 2021 se vor ţine, într-un final, Jocurile Olimpice de la Tokyo. Competiţia, care trebuia să se desfăşoare iniţial în anul 2020, a fost reprogramată în perioada 23 iulie-8 august 2021.
 
Kane Tanaka este în momentul de faţă cea mai longevivă persoană din lume, ajunsă recent la venerabila vârstă de 118 ani. Japoneza se pregăteşte să poarte torţa olimpică în luna mai, reprezentându-şi astfel ţara natală, ce găzduieşte Jocurile.
 
Tanaka a supravieţuit de două ori cancerului şi a trecut prin două perioade marcate de pandemii, iar acum va prelua torţa olimpică în oraşul Shime, din prefectura japoneză Fukuoka. În ciuda vârstei înaintate şi a familiei care îi va sta alături, cu un cărucior cu rotile pregătit, supercentenara (cu vârsta de peste 110 ani - n.r.) s-a ambiţionat să parcurgă ultimii paşi pe propriile picioare, pentru a-i înmâna torţa următoarei persoane.
 
Într-un interviu exclusiv acordat CNN, Tanaka povesteşte că la aniversarea din luna ianuarie a primit în dar de la apropiaţi o pereche nouă de pantofi sport, special pentru eveniment.
 
„E grozav că a ajuns la vârsta aceasta şi încă mai poate păstra un stil de viaţă activ. Vrem ca alţi oameni să vadă asta şi să se simtă inspiraţi. Nu credem că vârsta este o barieră”, spune nepotul ei, Eiji Tanaka, care are peste 60 de ani.
 
Recordul anterior la categoria „cea mai vârstnică persoană care a purtat torţa olimpică” e deţinut de Aida Gemanque, din Brazilia, care a aprins flacăra la Jocurile de Vară de la Rio 2016, la vârsta de 106 ani. Un alt centenar este jucătorul de tenis de masă Alexander Kaptarenko, care a ţinut torţa la Jocurile de Iarnă de la Sochi, la 101 ani.

Kane Tanaka: Viaţa unui supercentenar

Tanaka s-a născut în 1903 - anul în care pionierii aviaţiei Orville şi Wilbur Wright au făcut istorie prin finalizarea primului zbor cu un aparat mai greu decât aerul.
 
Mamă a patru copii, japoneza a trăit şi muncit alături de soţul său, proprietarul unui magazin de orez. Tanaka a lucrat până la 103 ani, când s-a „pensionat”, lăsând afacerea celor cinci nepoţi şi opt strănepoţi.
 
În cei 118 ani de viaţă, Tanaka a fost martora unor vremuri tulburi, precum cele două războaie mondiale, iar pandemia de COVID-19 a trezit ecoul amintirilor din 1918, când gripa spaniolă făcea ravagii. Eiji a mărturisit, însă, că nu şi-a auzit bunica vorbind des despre trecut: „Priveşte tot înainte. Îi place foarte mult să trăiască în prezent”.
 
În anul naşterii lui Kane Tanaka, Jocurile Olimpice moderne, care debutaseră în 1896, nu aveau încă o tradiţie prea lungă.  
 
Ultima oară când Jocurile Olimpice au avut loc în Tokyo, în 1964, Tanaka avea 61 de ani. Iar dacă numărăm atât ediţiile de vară, cât şi cele de iarnă ale Jocurilor, în acest an Tanaka va asista la cea de-a 49-a competiţie olimpică din viaţa ei.
 
Tanaka locuieşte acum într-un azil de bătrâni, unde se trezeşte de obicei la 6 dimineaţa. Iubeşte băuturile acidulate şi are câteva jocuri preferate, între care şi unul de strategie, numit „Othello”. De asemenea, ea susţine că matematica şi curiozitatea sunt secretele sale pentru a-şi menţine sănătatea minţii şi a trupului. Din cauza restricţiilor epidemice, familia nu a avut voie să o viziteze timp de 18 luni.
 
Sursa FOTO: Twitter

Centenarii Japoniei. Speranţa de viaţă, în continuă creştere

Kane Tanaka nu este singurul centenar al Japoniei. Anul trecut, Japonia a înregistrat peste 80.000 de centenari, conform Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Bunăstării din ţară, marcând astfel cea de-a 50-a creştere anuală consecutivă.
 
În 2020, una din 1.565 de persoane din Japonia avea peste 100 de ani, mai mult de 88% din acestea fiind femei.
 
În Japonia, femeile au o speranţă de viaţă de 87,45 de ani, comparativ cu 81,4 pentru bărbaţi, au arătat cifrele guvernamentale publicate în iulie 2020.
 
În 2019, Tanaka a fost recunoscută oficial de Cartea Recordurilor drept cea mai longevivă persoană din lume. Dar „obiectivele” sale nu se opresc aici: japoneza speră să doboare şi recordul pentru „cea mai longevivă persoană care a trăit vreodată”, care îi aparţine momentan lui Jeanne Louise Calment (122 de ani).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici