Kathryn Bigelow, bănuită că a folosit informaţii de la CIA, pentru filmul ei despre Osama ben Laden

Regizoarea Kathryn Bigelow, recompensată cu premiul Oscar în 2010, pentru "The Hurt Locker", este bănuită că a folosit o serie de informaţii secrete de la CIA pentru noul ei film, un lungmetraj despre capturarea lui Osama ben Laden, ce va fi lansat în decembrie.

274 afișări
Imaginea articolului Kathryn Bigelow, bănuită că a folosit informaţii de la CIA, pentru filmul ei despre Osama ben Laden

Kathryn Bigelow (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

A obţinut oare Hollywood-ul informaţii cu menţiunea "top secret" despre moartea lui Osama ben Laden? Pentagonul a deschis deja o anchetă oficială despre posibilele scurgeri de informaţii ce ar fi putut fi folosite pentru realizarea acest film, iar CIA îşi va revizui relaţiile cu industria cinematografică americană, informează lefigaro.fr.

Potrivit presei americane, Kathryn Bigelow, regizoarea americană premiată cu Oscarul pentru regie în 2010, pentru "The Hurt Locker", ar fi persoana care ar fi beneficiat de acele scurgeri de informaţii. Ea lucrează încă din 2008 la un film despre operaţiunile de urmărire şi capturare a fostului lider al reţelei al-Qaida, care a fost executat pe 2 mai 2011, de un comando de puşcaşi marini americani, la Abbottabad, în Pakistan.

Joel Edgerton, Jessica Chastain, Edgar Ramirez şi Mark Strong vor juca în acest film, iar filmările vor debuta peste câteva săptămâni.

Scandalul, cu puternice implicaţii politice, a izbucnit în august, atunci când deputatul republican Peter King a citit un editorial în New York Times care dezvăluia o serie de informaţii neobişnuite. Kathryn Bigelow şi scenaristul ei preferat Mark Boal ar fi fost invitaţi - spre surpriza unora dintre militarii americani - la ceremonia organizată de CIA pentru a sărbători "victoria" obţinută de puşcaşii marini, în condiţiile în care publicul larg nu cunoaşte nici numele, nici cum arată soldaţii din acel comando de elită.

Parlamentarul american, care nu ratează niciodată şansa de se implica într-o dezbatere publică controversată despre "războiul contra terorismului", nu a pierdut nicio clipă. El bănuieşte că Bigelow şi Boal au avut acces la informaţii strict secrete din domeniul apărării naţionale. El însuşi, în calitate de preşedinte al comisiei pentru Siguranţă internă în Camera reprezentanţilor, nu a putut fi informat despre toate detaliile acelei misiuni. Politicianul american vrea să afle dacă acele scurgeri de informaţii deţin potenţialul de a compromite viitoarele misiuni secrete ale CIA.

Peter King afirmă că persoanele pakistaneze, bănuite că ar fi ajutat CIA, ar fi fost deja arestate din acest motiv de serviciile secrete din ţara lor. Un alt subiect care îl "tracasează" pe politicianul american este apropierea alegerilor prezidenţiale. Filmul regizat de Kathryn Bigelow trebuia să fie lansat în octombrie şi ar fi putut să îl ajute pe Barack Obama, înainte de scrutinul din 6 noiembrie. Raidul care a condus la capturarea şi executarea lui ben Laden este considerat unul dintre cele mai mari succese din mandatul actualului preşedinte american.

Kathryn Bigelow a respins aceste acuzaţii, declarând că filmul ei este "apolitic". Iar Casa Albă l-a ironizat pe politicianul republican. "Nu împărtăşim cu nimeni informaţii strict secrete care ţin de siguranţa naţională şi aş îndrăzni să sper că, în faţa ameninţării constante a terorismului, comisia parlamentară îşi va găsi altceva de făcut decât să se intereseze de filmele de la Hollywood", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Din aceste motive, studiourile Sony Pictures au decis să lanseze filmul în luna decembrie.

Kathryn Bigelow este prima femeie care a câştigat un premiu Oscar pentru cea mai bună regie. Regizoarea în vârstă de 60 de ani a primit pentru filmul său "The Hurt Locker" şi premiul Sindicatului regizorilor americani (DGA) şi un premiu BAFTA, ea fiind nominalizată şi la Globurile de Aur.

Printre creaţiile sale cinematografice cele mai cunoscute se numără lungmetrajele "Near Dark/ Crepuscul" (1987) şi "Point Break/ La limita extremă" (1991).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici