Laszlo Tokes cere Judecătoriei Oradea o anchetă ca să ştie cum a aflat presa despre divorţul său

Europarlamentarul Laszlo Tokes cere Judecătoriei Oradea să înceapă o anchetă internă care să stabilească dacă detaliile despre divorţul intentat de soţia sa Edith Tokes au ajuns în presă din arhiva instanţei.

151 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes cere Judecătoriei Oradea o anchetă ca să ştie cum a aflat presa despre divorţul său

Laszlo Tokes cere Judecătoriei Oradea o anchetă ca să ştie cum a aflat presa despre divorţul său (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Biroul de presă al europarlamentarului Laszlo Tokes a făcut publică, miercuri, o cerere depusă de fostul episcop la Judecătoria Oradea, în 30 martie, prin care solicită, în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public, să i se comunice dacă dosarele instanţei pot fi consultate şi de alte persoane decât părţile, dacă presa are acces la ele şi dacă instanţa are vreo responsabilitate privind confidenţialitatea datelor din dosare, ţinând cont şi de prevederile constituţionale privind protecţia vieţii private şi a imaginii persoanei.

În aceeaşi cerere, Tokes susţine că până la data de 30 martie el nu a primit citaţie la procesul de divorţ, dar în schimb, cu o zi înainte, ziarul local "Bihoreanul" a făcut publice detalii din acţiunea înaintată de soţia sa, în condiţiile în care Edith Tokes şi avocatul acesteia i-ar fi spus că nu au predat copii după document vreunei alte persoane.

"În atare situaţie, bănuiala mea se îndreaptă spre ideea după care conţinutul dosarului sau copia după cererea de chemare în judecată au fost obţinute de către ziaristă sau de către o altă persoană direct de la dosarul instanţei de judecată", scrie Tokes, care solicită Judecătoriei Oradea să înceapă o anchetă internă, "pentru a cunoaşte eventuala răspundere personală a funcţionarilor instanţei de judecată".

Pe aceeaşi temă, Biroul de presă al lui Laszlo Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a dat publicităţii şi o scrisoare a preşedintelui executiv al CNMT, Toró T. Tibor, initulată "Nu vom tolera o campanie de denigrare a imaginii - politice şi morale - a lui Tőkés László", care consideră că apariţia în presă a detaliilor privind divorţul din familia Tokes reprezintă "scurgeri", cu tentă politică".

"Aşteptăm ca autorităţile abilitate să facă lumină în acest caz şi să îi tragă la răspundere pe vinovaţi", se arată în scrisoarea semnată de Toro, care apreciază că "ceea ce presa de scandal denumeşte «dezvăluire» nu este un demers întâmplător, ci se desfăşoară în baza unui scenariu adaptat de la serviciile secrete ale vechiului regim, demers care se înscrie în eforturile de denigrare din ultimii 20 de ani îndreptate împotriva lui Tőkés László, care a fost ţinta unei perpetue campanii menite să îl discrediteze politic şi moral".

"Scopul vădit al acestei cruciade propagandiste, născocită în bucătăria Securităţii regimului postcomunist, este demolarea imaginii - politice şi morale - a «eroului de la Timişoara», a apărătorului spiritului anticomunist al Revoluţiei, a celei mai credibile personalităţi care luptă pentru unitatea spirituală a comunităţilor maghiare care trăiesc în ţările din Bazinul Carpatic", conchide documentul.

Biroul de presă al fostului episcop justifică absenţa unei reacţii directe a lui Laszlo Tokes pe marginea scandalului de divorţ prin aceea că europarlamentarul "nu vrea să implice opinia publică, deoarece doreşte să îşi protejeze familia de evidentele intenţii politice nocive, precum şi de presa de scandal".

Soţia europarlamentarului Laszlo Tokes a intentat divorţ la Judecătoria Oradea, iar în solicitarea depusă în instanţă arată că este exclusiv vina soţului său, fost episcop reformat de Piatra Craiului, pe care îl acuză de infidelitate. În cererea de divorţ, Tokes Edith îşi acuză soţul, printre altele, de "nenumărate aventuri pe care le-a avut, unele de care ştiau şi colegii lui, din moment ce nu s-a sfiit să fie discret". Ea adaugă că, "dacă se impune", va dovedi aceste lucruri "cu martori sau înscrisuri: scrisori de dragoste, sms-uri, notiţe".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici