Lipsa de somn poate contribui la apariţia obezităţii

Copiii care nu dorm suficient prezintă mai multe riscuri de a deveni obezi, aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători australieni, publicat în American Journal of Epidemiology, informează dailymail.co.uk.

1 afișare
Imaginea articolului Lipsa de somn  poate contribui la apariţia obezităţii

Lipsa de somn poate contribui la apariţia obezităţii

Cercetătorii au descoperit că lipsa de somn împiedică organismul să producă o cantitate suficientă dintr-un hormon care blochează pofta de mâncare, leptina. În acelaşi timp, în cazul privării de somn, organismul produce în exces un alt hormon, grelina, care are rolul de a creşte pofta de mâncare.

Experţii australieni de la Universitatea din Queensland, Brisbane, coordonaţi de profesorul Abdullah Al Mamun, au descoperit că acei copii care nu dorm suficient prezintă de două ori mai multe riscuri de a deveni obezi la maturitate.

Cercetătorii au monitorizat pentru acest studiu 2.500 de copii, de la naştere până la împlinirea vârstei de 21 de ani.

În urma analizelor s-a demonstrat că un somn de calitate proastă în copilărie poate fi considerat un factor de risc pentru obezitate la vârsta adultă, indiferent de stilul de viaţă sau de dieta alimentară.

Lipsa de somn poate tulbura metabolismul şi modifica modul în care organismul reacţionează la insulină, un hormon care influenţează viteza cu care se depune grăsimea în corp.

Studii anterioare au demonstrat că femeile şi bărbaţii care dorm, în medie, cinci ore pe zi au o greutate corporală mai mare decât persoanele care dorm cel puţin şapte ore zilnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici