Mai mult de jumătate dintre români sunt îndrăgostiţi

Peste 50% dintre români sunt în prezent îndrăgostiţi şi mai mult de o treime dintre românii utilizatori de internet au experimentat dragostea la prima vedere ultima dată când s-au îndrăgostit, potrivit unui studiu GfK România.

456 afișări
Imaginea articolului Mai mult de jumătate dintre români sunt îndrăgostiţi

Mai mult de jumătate dintre români sunt îndrăgostiţi (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Peste o treime dintre românii utilizatori de internet au experimentat dragostea la prima vedere ultima dată când s-au îndrăgostit, bărbaţii având tendinţa de a se îndrăgosti mai des la prima vedere decât femeile.

Acestea sunt concluziile unui studiu online realizat de GfK România la sfârşitul lunii aprilie pe panelul AskGfK (www.askgfk.ro), pe o populaţie de 700 de respondenţi cu vârste între 18 şi 54 de ani, atât din mediul urban, cât şi rural, cu o eroare de eşantionare de 3,7%.

Peste 60% dintre respondenţi spun că ultima persoană de care s-au îndrăgostit au întâlnit-o la serviciu, şcoală sau în cercul de prieteni.

Pe de altă parte, 19% susţin că s-au întâlnit din întâmplare, cei mai mulţi dintre aceştia în cluburi sau la petreceri.

Pentru tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani, internetul reprezintă o modalitate de a cunoaşte dragostea, în vreme ce pentru internauţii cu vârste de peste 35 de ani recomandarea prietenilor sau a rudelor este o opţiune mai bună.

Peste 60% dintre cei cu vârste între 25 şi 34 sunt îndrăgostiţi în momentul de faţă, iar 40% dintre ei caută un partener cu o personalitate diferită de a lor.

Inteligenţa şi umorul, calităţi necesare pentru a te îndrăgosti

Dragostea îi face pe români să se simtă veseli şi plini de energie, potrivit răspunsurilor a circa 50% dintre participanţii la studiu.

Totodată, 40% dintre respondenţii care au fost vreodată îndrăgostiţi au spus că au simţit "fluturaşi în stomac", într-o proporţie mai mare declarând acest lucru femeile.

Dacă ar fi să opteze pentru cel mai important aspect care i-a făcut să se îndrăgostească, respondenţii ar pune pe primul loc legătura emoţională creată (33%), urmată de personalitatea celuilalt (19%) şi atenţia sau grija pe care i-o acordă (15%), în vreme ce aspectul fizic este menţionat de numai 9% dintre respondenţi (acesta fiind semnificativ mai important pentru bărbaţi decât pentru femei).

Inteligenţa şi simţul umorului îi fac pe jumătate dintre utilizatorii de internet să se îndrăgostească, aceste calităţi fiind urmate de bunătatea sufletească şi sinceritatea. A fi în pas cu vremurile, la modă este un aspect valorizat de tinerii cu vârste între 15 şi 17 ani, în timp ce, la nivelul celorlalte segmente de vârstă, este mai important ca persoana iubită să fie serioasă şi echilibrată.

În dragoste, nu contează banii

Referitor la diferenţele dintre genuri, pentru femei este mai important ca partenerul să aibă simţul umorului şi să inspire încredere, pe când bărbaţii se îndrăgostesc mai des de femei elegante, cu stil, ambiţioase şi hotărâte, dar totuşi sensibile.

Indiferent de vârstă şi sex, situaţia financiară nu este un criteriu de selecţie - trei sferturi dintre români se îndrăgostesc de persoane care au o situaţie financiară similară cu a lor sau mai proastă.

Dintre trăsăturile fizice care îi fac pe cei chestionaţi să se îndrăgostească, atât femeile cât şi bărbaţii pun pe primele locuri zâmbetul şi ochii. Pentru bărbaţi este mai important decât pentru femei ca partenera să aibă un parfum plăcut şi să fie o persoană îngrijită, femeile în schimb acordă mai multă atenţie frumuseţii generale şi formelor corpului celuilalt.

Românii cred în dragostea de durată

Ca modalităţi de cucerire, pentru mai mult de 60% dintre bărbaţi a o face să râdă şi a-i face complimente reprezintă cele mai uzitate metode, în vreme ce femeile sunt mai centrate pe propria persoană, acordând mai multă atenţie aspectului lor fizic şi modului în care se îmbracă. Totodată, pentru 25% dintre femei a-l prezenta prietenilor pe partener este o modalitate de cucerire, în timp ce aproximativ 40% dintre bărbaţi le conduc pe partenere acasă după întâlnire şi le oferă cadouri simbolice.

În ceea ce priveşte durata sentimentului iubirii, 79% dintre români cred că zicala "Dragostea durează 3 ani" nu este reală şi sunt convinşi că dragostea durează mai mult de atât. Potrivit răspunsurilor furnizate, odată cu înaintarea în vârstă sentimentul de a fi îndrăgostit îşi creşte longevitatea - dacă în adolescenţă durează câteva luni, la maturitate ajunge la peste 10 ani.

Internauţii s-au îndrăgostit în medie de trei ori până acum, însă există şi o mică parte - 5% - care susţin că nu s-au îndrăgostit niciodată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici